Ameerika metsik idee - Yellowstone

Fotod ja maalid sellistest vaatepiltidest – pildil on Yellowstone’i Suur kanjon – andsid USA Kongressile tõuke Yellowstone’i rahvuspargi loomiseks 1872. aastal. See oli revolutsiooniline samm.  Foto: Michael Nichols

2015. aasta 7. augustil leidis üks loodusvaht Yellowstone’i rahvuspargist, üsna rahvuspargi ühe suurema hotelli lähedalt matkaraja juurest puretud mehe surnukeha. Peagi tehti kindlaks, et hukkunu oli Montana osariigist Billingsist pärit 63-aastane Lance Crosby. Ta oli töötanud hooajati rahvuspargi arstipunktis õena ja samal hommikul olid töökaaslased teatanud tema kadumisest.

Uurimisel selgus, et Crosby oli eelmisel päeval üksinda matkanud, karutõrjepihustit kaasa võtmata, ning kohanud emagrislit kahe pojaga. Kui karuema oli ta tapnud, teda söönud ning lasknud ka poegadel süüa, peitis ta mehe jäänused tagavaraks mulla ja männikõdu alla, nagu grislid ikka teevad, kui kavatsevad lihatüki hiljem uuesti välja kaevata. Karu püüti kinni ning kui tema seos Crosbyga oli DNA järgi veenvalt tuvastatud, siis loom uinutati ja tuimastati ning seejärel hukati. 

Täiskasvanud grislit, kes on söönud inimliha ja surnukeha tallele pannud, on liiga ohtlik ellu jätta, isegi kui saatuslik kokkupõrge polnud tema süü. „Oleme selle tragöödia pärast väga kurvad ning tunneme südamest kaasa ohvri perekonnale ja sõpradele,“ ütles rahvuspargi direktor Dan Wenk, mõistlik mees, kellel on täita raske ülesanne: hoida Yellowstone sellisena, et seal oleks turvaline nii inimestel kui ka loomadel.

On selge, et grisli võib olla ohtlik loom. Kuid tema ohtlikkust tuleks vaadata õiges perspektiivis. Lance Crosby surm oli rahvuspargis viimase saja aasta jooksul kõigest seitsmes karu põhjustatud surmajuhtum. Yellowstone’i asutamisest möödunud 144 aasta jooksul on rahvuspargis uppunud, kuumaveeallikates saadud põletushaavadesse surnud ja enesetapu teinud rohkem inimesi, kui on tapnud karud. Peaaegu sama palju inimesi on surnud välgulöögist. Kaks inimest on tapnud piison.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Tegelik õppetunud, mida Lance Crosby surm (ja tema tapnud karu sama kahetsusväärne surm) endas kätkeb, on meeldetuletus millestki, mida kiputakse liiga kergesti unustama: Yellowstone’i rahvuspark on metsik paik, mis ei püsi täiuslikult inimese seatud piirides. See on täis looduse imesid – metsikuid loomi, sügavaid kanjoneid, mürisevaid koski, kõrvetavkuumi allikaid –, mis on võrratud vaadata, aga lähedasel kokkupuutel ohtlikud.

Täospikkuses loo leiate National Geographic Eesti mainumbrist.

Autor: David Quammen

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706