Pühapaikade maailm ehk kummardus inimkonna ühisele ajaloole

Muistsed kreeklased austasid Delfit ja pidasid seda maailma keskpunktiks. Siia püstitati palju pühamuid, nende seas Athena Pronaia tempel.   Foto: National Geographic

Rända palverännakute radu ja tunneta pühapaikade hingust.

Soov olla ühenduses jumalustega ja mõista, kust me tuleme, on inimesele sügavalt omane. Inimesed on läbi aegade ja kõikjal maailmas leidnud neile otsingutele vastuseid loodusmaailmast ning rajanud austusest pühaks peetute vastu monumente oma uskumustele. Need leheküljed viivad sind pühalikkusest läbi imbunud paikadesse, olgu need jumaldatud veesilmad jõgede ja ojadeta maal või katedraalid, mis küünitavad kõrgusesse, et puudutada taevast.

Maailma pühapaikade nimekirja koostada pole kunagi lihtne ja see nimekiri ei saa kunagi olla kõikehõlmav ega täielik. Siia väljaandesse oleme koondanud nii inimeste rajatud pühamuid, nagu Inglismaa haljendavatel väljadel tuhandeid aastaid vastu pidanud Stonehenge oma võimsate kiviplokkidega, kui ka looduslikke, nagu Jaapani mäed, kus šinto järgijad on aastasadu käinud palverännakul mööda „jumalate teed“. Mõned, näiteks Delfi templid, enam pühapaigana kasutuses ei ole, aga aitavad meil suhestuda meie eelkäijate uskumustega. Teised aga tervitavad veel praegugi palverändureid. Me loodame, et siin tutvustatud paigad heidavad valgust inimkonna ühisele ajaloole ja nii ajahõlma vajunud kui ka tänapäevani püsinud usutraditsioonidele.

Loe pikemalt National Geographic Eesti eriväljaandest "Pühapaikade maailm" (aprill 2024).

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Jaanus Sarapuu
Jaanus SarapuuReklaamimüügi projektijuhtTel: 5166 960