See soomuseline tuulevurr on Jeemeni kameeleoni saba, mille loom tõmbab ehmudes tihedaks spiraaliks (pildistatud Nebraskas Lincolnis).  Foto: Joel Sartore, NG

Susan Goldberg: Vaatame koduplaneeti uue pilguga

Kes meist poleks seisatanud, et imetleda kaunist päikeseloojangut? Või kuulata tuule sahinat puudes? Mere ääres on lummav lainemurd ja õhu soolakas hõng, taevas müstilised linnuparved ja lugematud tähed.

Kõigi nende elamuste taga on loodusjõud, mille mõjul meie planeet toimib. Need tekitavad helid, lõhnad ja vaatepildid, mida me tajume, elu, mis meie ümber kihab ja kõikvõimalikel kiirustel liigub. Neile nähtustele on pühendatud see erinumber ja National Geographicu kuueosaline telesari, mida juhib Will Smith.

Nii trükimeedias, ringhäälingus kui ka digitaalsetel ja sotsiaalmeedia platvormidel kannab see projekt ühist pealkirja „Tere planeedile Maa“. See on kummalisel kombel sobiv tervitus: pöördumine, mis vihjab, nagu me oleksime võõrad paigas, mida me enda arvates läbi ja lõhki tunneme. Kuna aga „Tere planeedile Maa“ kutsub meid vaatama planeeti uutmoodi, võime avastada, et ei tunnegi seda sugugi nii hästi.

Selle numbri neli esimest peatükki uurivad igaüks üht nähtust: värve, helisid, kiirusi ja mustreid. Viies tutvustab mitme kandi pealt elu Serengetis, lugusid illustreerimas Charlie Hamilton Jamesi imelised fotod.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

„Olen käinud Serengeti vahet 25 aastat, ja see paik pole siiamaani minu silmis oma võlu kaotanud,“ ütleb Hamilton James. „Mitte kusagil mujal siin planeedil lihtsalt ei ole ühtki teist kohta, kus oleks veel parem loodust pildistada.“ Kokku on ta veetnud National Geographicu tellimusel Serengetis umbes 1,3 miljoni gnuu võimsat iga-aastast rännet pildistades üle kahe aasta.

Meie soov on viia sind lugejana paikadesse, kus sa pole kunagi käinud, ja näidata sulle maailma uuest küljest. Loodan, et käesolev number täidab seda eesmärki.

Aitäh, et loed National Geographicut.

Susan Goldberg

National Geographic, peatoimetaja

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Jaanus Sarapuu
Jaanus SarapuuReklaamimüügi projektijuhtTel: 5166 960