Erkki Peetsalu: Lugude jutustamine jätkub

Foto: Rebecca Hale

Seekordse ajakirja läbiv teema paistab pisut poeetiline. Kogu numbrit võib vaadata kui lõuendit, millele on maalitud suurteos meie imelisest koduplaneedist. Värske pilguga vaadates võime märgata selle ilu, suursugusust, kordumatust, kuid ka dramaatikat. Just nii nagu üks tõeline kunstiteos hakkab elama värvide ja kontrastide mängus, nii mõjub ka meie detsembrinumber omalaadse ülistusena planeedile Maa. Ja otsekui peegeldusena looduse loomulikule ringkäigule: alguste ja lõppude mängule.

Eestis võib seda ajakirjanumbrit käsitleda poeetilisemalt seetõttu, et tegemist on eestikeelse National Geographicu põhiväljaande viimase numbriga. Järgmisest aastast jätkavad Eestis ilmumist vaid NG temaatilised eriväljaanded. Lugejateni jõuab aastas kuus eriväljaannet, iga kahe kuu järel uus number: esimene juba veebruaris. Senise igakuise ajakirja tellijate postkasti jõuavadki edaspidi NG eriväljaanded.

Enne veel, kui looduse loomulikus ringkäigus sulgub National Geographicu ajaloo üks peatükk, soovime tänada kõiki lugejaid, kes on veetnud kümne aasta jooksul sisukaid hetki koos eestikeelse National Geographicuga! Suur aitäh meie lojaalsetele püsitellijatele ja headele koostööpartneritele, ning tänukummardus ka toimetuse tiimile, kelle pühendumine NG missiooni täitmisele on tulnud südamest!

Teadmiseks huvilistele, kelle jaoks on oluline kogu senise eestikeelse NG põhinumbri tiraaži ja lisaväljaannete olemasolu oma riiulis: 2011. aasta oktoobrist 2021. aasta detsembrini ilmus kokku 123 ajakirjanumbrit, 26 eriväljaannet (koos täiendatud trükkidega) ja viis ristsõna. Meie originaalsisu on avaldatud teisteski kohalikes NG väljaannetes, sh Soomes, Rootsis, Norras, Taanis; viimati ilmus meie suvine suitsusaunalugu novembris Saksamaal.

Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Meil on võimalus kirjutada Maa ajalukku lugu inimkonnast, kes võttis silmilt roosad prillid ning ületas ühiselt inimliigi senise ajaloo kõige keerukama arenguperioodi.

Meie missioon innustada inimesi hoolima oma koduplaneedist jätkub lugusid jutustades NG eriväljaannete veergudel. Lugusid selles muutlikus ajas kahtlemata jätkub, küsimus taandub igaühe teadlikele infotarbimise valikutele. National Geographic on toonud lugejateni faktidele tugineva pildi muutuvast maailmast. Ülesanne pole olnud lihtne. Kes tahaks lugeda ajakirja, mis annab teada, et maailm põleb … Me ise arvame, et teadmine on parem kui teadmatus.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Eks praegune ajajärk jutustab ka oma lugu. Ja ajal on võime meiega trikitada: ootajale tundub aeg ikka pikk, minevikku vaadates aga lühike. Täie tähelepanuga praeguses hetkes olles võime saada kogemuse, et aega justkui ei eksisteeri – kõik mis on kunagi, praegu või tulevikus aset leidnud, sisaldubki selles ühes hetkes. Vaimsed õpetajad nimetavad seda kõige oleva kogemiseks ehk olemise seisundiks, teadlased räägivad samast asjast mitmete märksõnade abil, näiteks eesliitega ’kvant-’.

Jääbki üle vaid soovida teadlikkuse kvanthüpet meile kõigile! Et oskaksime ja julgeksime teha teadlikke valikuid isiklikul ja kollektiivsel tasandil – eesmärgiga luua siia maailma harmooniat, tasakaalu, elurikkust. Me kõik, kaasa arvatud planeet Maa kogu oma ilus ja suursugususes, väärime head kohtlemist. Meie tsivilisatsioonil on praegu ainukordne võimalus: kirjutada end aegade raamatusse kõige elava hoidjana. Meil on võimalus kirjutada Maa ajalukku lugu inimkonnast, kes võttis silmilt roosad prillid ning ületas ühiselt inimliigi senise ajaloo kõige keerukama arenguperioodi. Mis oleks, kui kasutaksime seda võimalust?

Erkki Peetsalu

National Geographic Eesti, peatoimetaja

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706