Kirjamees Paul Salopek kõnnib koos ustava koormamuula Selwaga Lõuna-Jordaanias Petra iidsete varemete lähedal üle raske maastiku. Tema teekonnal ürginimeste rände jälgedes on tal aidanud varustust kanda ka kaamelid ja hobused.  Foto: JOHN STANMEYER, NG

Susan Goldberg: Sihikindlal sammul ümber maailma

Paul Salopek on peaaegu poole peal täiesti uskumatu retkega: ta rändab jalgsi 39 000 kilomeetrit ümber maailma, tehes järele meie ürgsete esivanemate rännakut Aafrikast Lõuna-Ameerika lõunatippu. Praeguseks on ta teel olnud ligi üheksa aastat, kogedes samm-sammult meie meeletut maailma, et aru saada, mida sealt on õppida.

„Mu eesmärk on olnud lihtne,“ selgitab kaks Pulitzeri preemiat pälvinud Salopek selles numbris. „Vajutada oma elule pidur peale, aeglustada oma mõtlemist, oma tööd, mööduvaid tunde. Paraku on maailmal olnud teised mõtted. Apokalüptilised kliimakriisid. Suured väljasuremised. Inimeste sundränded. Populistlikud mässud. Tappev koroonaviirus.“ Ja kõige tipuks kõndis ta tänavu Myanmaris otse riigipöördesse.

Oma rännakule pani Paul nimeks „Paradiisist välja“ ja selle põhirahastaja on algusest peale olnud National Geographic Society. Käesoleva numbri essee on kümnes lugu, mis Paulil on selle aja jooksul National Geographicus ilmunud, pluss sadu kirjutisi meie veebilehel NationalGeographic.com.

Paul on korduvalt möödunud ja kirjutanud kaitsevallidest ja kindlustest, ammuste sõdade jäänukitest. Need võisid olla küllalt tugevad, et vaenlane sisse ei pääseks, märgib ta, aga ühtlasi sulgesid nad müüride vahele sallimatuse, julmad puhastused ja lõpuks stagnatsiooni.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Paul maalib argiseid stseene liigutava detailsusega. Ühes Djibouti veokiparklas, kus somaalid talle punast teed pakkusid, „olin 1500 kilomeetri raadiuses kahtlemata kõige privilegeeritum rändur,“ meenutab ta. „Need mehed olid mõned kaaslased janusse surnult kõrbesse maha jätnud, aga kühveldasid ometi minu teesse suhkrut justnagu mina oleksin see näljavares.“

Ja ta kirjutab põgenikest – neid on igal pool, igast rahvusest, terve armee. Jordaanias ajab ta juttu peredega, kes korjavad tomateid ja pakuvad tallegi. Ta näeb süürlasi igal käänakul – ja pole ka ime, arvestades, et sõjast räsitud Süüriast on põgenenud umbes 6,6 miljonit inimest.

Minagi nägin põgenikekriisi lühidalt, aga unustamatult oma silmaga, kui ma 2014. aastal paar päeva Pauliga kaasa kõndisin. Lõuna-Türgis Şanlıurfas rääkisid meeleheitel süürlased meile, et nad igatsevad kodumaa järele ja on kindlad, et ei näe seda enam kunagi.

Paul jäädvustab meie koduplaneeti nii, nagu ükski teine ajakirjanik pole teinud, sageli meisterliku fotograafi John Stenmeyeri seltsis. Me oleme uhked, et saame avaldada tema kirjutisi ja jagada lugejatega tema mõtteid, kuidas navigeerida läbi meie rahutu sajandi.

Aitäh, et loed National Geographicut.

Susan Goldberg

National Geographic, peatoimetaja

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706