Erkki Peetsalu: Excelimaa vägevad

Foto: Rebecca Hale

Igal ajastul on oma prohvetid ja ettekuulutajad, narrid ja lindpriid, pühakud ja patused. On rikkad, kes valitsevad raha ja võimu abil ülejäänuid, ja hallid kardinalid, kes valitsemise protsesse juhivad. Meie ajastu niiditõmbajad oskavad jääda sama nähtamatuks kui endiste aegade omad. Vaid väliste heaolutunnuste järgi saame detekteerida nende kogunemispaiku, olgu kõrgustesse pürgivate klaastornide ülemistel korrustel või õhuliste büroode varjulisemates klaaskuubikutes.

Klaas, täpsemalt läbipaistvus, ongi märksõna, mille abil selle maailma vägevad oma klaaslagede all ilmaelu valitsevad – jäädes ise näiliselt läbipaistvaks. Nende religioon on lihtne: nad kummardavad kasvu ja usuvad tabelit. Exceli tabelit. See tööriist, vahel tapariist, on nende tõhusaim abivahend võimu teostamiseks. Nad koguvad, töötlevad ja esitavad andmeid – harrastavad andmeanalüütikat. Nad teavad, kus sa elad, mida sööd, kellega magad. Teavad detailideni su tulusid ja kulusid. Sa oled nende jaoks statistiline ühik. Sinu töö moodustab nende tabelis ühe rea paljudest. Kui rida läheb punasesse, st pole nende kasumlikkuse kriteeriumite alusel piisavalt tulemuslik, on neil vaja süsteemi tõhususe nimel probleem lahendada, kasvu takistus kõrvaldada.

Igasuguseid probleeme aitab kasvukummardajatel lahendada isikustamata lähenemine. See on üks põhjuseid, miks oleme jõuliselt sisenemas tehisintellekti ajajärku. Nende tehnitsistliku juhtimiskäsitluse kohaselt ei ole ükski arenguküsimus isiklik, süsteem emotsioonidesse ei lasku. Kuna maailma valitsetakse Exceli tabelite kaudu ja lojaalsus tabeliusule on tugevam kui inimeseks olemise mõõde, kasumiülene missioon või suurem plaan elust ja rikkusest ehk elurikkusest planeedil Maa, on süsteemi vastus lihtne. Kiireim ja tõhusaim viis efektiivsuse taastamiseks süsteemis on kustutada tabelis punane rida. Kui tabeli sellel punasel real juhtub olema inimene, sisaldub lahenduskäigu templiidis lause „Ei midagi isiklikku“ ning pärast käskluse „Delete“ andmist saab tabel jälle korda. Kulud on optimeeritud, süsteem efektiivne.

Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Klaaslagi, mis ei lase vahetu eluga kontakti kaotanud tehnokraatliku maailma vägevatel näha kasvumajanduse hüvanguks seadistatud Exceli tabelist väljapoole, on saamas meie ajastu arengutakistuseks.

Kuigi läbi ajaloo on piiramatule võimutäiusele pürgijaid nähtud tiirutamas nõrgema naabri piirialadel, vananeva kuninga tagatubades või pealiku haaremis, ei saa öelda, et nad kehastavad alati kaarnaid lõpnud looma ümber. Ajaloo prügikastist leiab ideoloogiaid ja tegutsemisstrateegiaid, mis tol ajal tundusidki innovaatilised, ainuvõimalikud edasi liikumiseks. Kuigi alles hiljem tagasi vaadates avardub mõistmine toonase uuendusmeelsuse lühinägelikkusest. Praegu seisame oma maailmaga samas kohas. Klaaslagi, mis ei lase vahetu eluga kontakti kaotanud tehnokraatliku maailma vägevatel näha kasvumajanduse hüvanguks seadistatud Exceli tabelist väljapoole, on saamas meie ajastu arengutakistuseks.

Kuni planeet ei ole ennast ise raputanud, et korrigeerida inimkonda lõputule kasvule ja ületarbimisele suunatud taandarengu rajalt kõrvale, on meil endal võimalus seda teha. Raputada ennast lahti oma tardunud mustritest. Maailma muutvaid suuri otsuseid teevad tõesti vaid mõnituhat miljardäri, kellel on vara sama palju kui ligi viiel miljardil inimesel kokku, kuid kasvukummardajaid ja tabeliusklikke kohtame ju meiegi oma kontorites iga päev. Mõtteviisi muutus kestliku ja hooliva elukorralduse poole saab alata üksnes sinust ja minust. On aeg.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Ja Excelimaa vägevad, ka teil on aeg end raputada. Eikellegimaal poleks kellelgi meist hea.

Erkki Peetsalu

National Geographic Eesti, peatoimetaja

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706