Udune hommik Viljandi vanalinnas.  Foto: Jaan Männik

SISUTURUNDUS: Viljandimaa ootab avastamist!

Kodumaal puhkamine muutub järjest populaarsemaks. Lastega peredele on ideaalne suvereis just Eestisisene. Ei pea pikka retke ette võtma ja enne välismaiseid meie oma vaatamisväärsustega tutvumine tuleb kindlasti kasuks nii noortele kui ka vanadele. No ja kuhu oleks veel mõnusam suvetripp teha, kui mitte Viljandimaale. Pole sinna ju ühestki otsast ilmatuma pikk tee!

Viljandimaa Arenduskeskuse turismiteenuste arendusjuht Johan-Kristjan Konovalov räägib, et Viljandis ja selle ümbruses on veel palju avastamata paiku ja kutsub kõiki sel suvel neid oma silmaga üle vaatama!

Kui kodumaal puhata, miks peaks valima just Viljandi?

Viljandis ja Viljandi ümbruses on veel palju eestlastelegi avastamata paiku. Samuti on Viljandis olemas kõik mugavused, mida ühelt healt puhkusepaigalt võib oodata – mugavad hotellid, suurepärased restoranid ja kohvikud, ägedad baarid, kaks randa ja kultuuripealinnale kohaselt palju sündmusi, mida külastada.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Kui Viljandist pool tundi auto või bussiga välja sõita, leiab igas ilmakaares täiesti omanäolise paiga. Lõuna-Viljandimaal asub Mulgimaa, mis on ajalooliselt tuntud kui esimeste rikaste Eesti talude ning vabariigi algusaastate kultuuri- ja riigitegelaste sünnipaik. Aga mulkide rikkus pole ainult ajalooline. Võib öelda, et praegu on käimas täielik mulgi kultuuri renessanss. Inimesed avastavad oma juuri, kolivad tagasi kodukanti ja koos aktiivsete kohalikega on käima läinud aktiivsed kogukonnad. Läbi suve ootavad kohalikud külalisi Mulgimaa peremängule, mis toimub 26. juunil, 3., 10. ja 17. juulil ning 7. augustil iga kord ühes viiest ajaloolisest Mulgimaa kihelkonnast. Tänavune aasta on mulkide veel selle poolest eriline, et Abja-Paluoja koos kogu ülejäänud Mulgimaaga on Soome-Ugri kultuuripealinn, mis toob siia kanti palju hõimurahvastega seotud üritusi. Neist vägevaim, VI Mulgi pidu toimub 31. juulil Karksi mõisa pargis. Kõik mulgid ja mulgimeelsed üle ilma on sellele üritusele väga teretulnud.

Viljandimaa on tõesti lai ja pakub palju erinevaid elamusi!

Jah! Liikudes aga Viljandist lääne poole, on maastik ja eluolu hoopis teine. Oleme jõudnud Soomaa rahvusparki. Kindlasti on paljud kuulnud viiendast aastaajast, kuid Soomaal on tegelikult palju põnevat teha ka väljaspool suurveeaega. Retk ürgse looduse keskele on justkui iga eestlase suvine palverännak. Soovitan see ette võtta just Soomaal. Pärast pikemat või lühemat raba- või kanuumatka saab keha ja vaimu kosutada saunas ja lõõgastada kõrvu helide keskel, mille loomisse pole inimene oma kätt seganud.

Enamik Eestlasi teab Lembitut ja temaga seotud legende. Oli temagi ju Viljandimaa mees? Ajaloohuvilistel teie juures juba igav ei hakka!

Tõsi, Põhja-Viljandimaal asub ajalooline Sakalamaa, legendaarse muinaseestlaste vanema Lembitu kunagine asupaik. Tänapäeval on võimalik külastada Lembitu Lõhavere linnamäge. Suure-Jaanis on aga terve Eesti kontekstis üks olulisemaid kultuuriloolisi paiku. Siit võrsus heliloojate Kappide suguvõsa, kelle majamuuseumit on linnas võimalik külastada. Sooserval, Hüpassaares asub aga helilooja Mart Saare majamuuseum, mis ka tänapäeval loojatele inspiratsiooni pakub. Suure-Jaani kalmistult leiab aga Eesti ajaloo ühe suurema kunstniku Johann Köleri viimse puhkepaiga. Kaasaegse Suure-Jaani tõmbenumber on aga ümbruskonna üks mõnusamaid veekeskusi, mida kohalikud ka Tervisekojaks kutsuvad. Sealsed veeatraktsioonid, basseinid ja saunad pakuvad rõõmu kogu perele.

Sakalamaalt leiab ka Eesti paremini säilinud mõisakompleksi. Olustvere mõisas on lisaks elegantsele peahoonele säilinud ja korda tehtud ka palju kunagisi majandushooneid, kus nüüd tegutsevad mitmed õpitoad ja töökojad. Sel suvel saab seda kanti avastada ka Sakalamaa Saladuste peremängu raames, mis toimub 11. juulil, 21. augustil ja 25. septembril.

Milliseid maitseelamusi Viljandimaa külalistele pakub?

Viljandist itta suundudes jõuab peagi Võrtsjärve kallastele, mis on suurim täielikult Eesti territooriumil asuv järv. Kalurikülade ja taludega ääristatud järvele saab ka ise koos kohalikega kalale suunduda ja hiljem saagist maitsvaid sööke valmistada. Järvel toimuvad ka purjetamiskoolitused, mis on hea võimalus selle alaga esimese tutvuse tegemiseks. Võrtsjärve kalurite saak on kõrgelt hinnatud kohalike kokkade seas. Nii võib leida kohalikku kala nii Võrtsjärve enda restoranides ja kalakohvikutes kui ka Viljandi lokaalides.

Kuidas on Viljandi ettevõtted taastunud vahepealsetest probleemidest seoses olukorraga maailmas?

Koroonaaeg on Viljandimaa ettevõtetele olnud sama keeruline nagu kõigile teistele. Lohutust on ehk pakkunud see, et möödunud suvi oli siseturismi mõttes ikkagi edukas ning ka tänavu ootame külla palju kohalikke. Meid on natuke päästnud see, et meil pole väga suuri turismiettevõtteid, kes oleksid kriisi ajal pidanud kümneid või sadu töötajaid koondama. 2019. aasta tasemele jõudmine võtab kindlasti aega, kui Viljandimaa turismiettevõtted on nutikad ja kohanemisvõimelised. Seetõttu ei ole karta ka suurt sulgemiste lainet. Viljandimaa on liitunud ka turvaliste sihtkohtade kokkuleppega „Siin on turvaline“ nagu ka mujal Eestis, tasub ka meie juures otsida vastavad märgisega ettevõtteid, kes panustavad aktiivselt oma külastajate ja töötajate tervise hoidmisse.

Kuid hetkel on ka palju uusi ettevõtteid atra seadmas. Milliseid uusi kohti on uksed avanud Viljandis?

Viljandi linnas oleme põnevusega ootamas Schloss Fellini avamist, mis on ennast sisse seadmas vanas Viljandi mõisas kohe lauluväljaku ja Vabaduse platsi kõrval. Selle omanikud on teinud ära suure töö ja panustanud mõisa taastamisse. Võrtsjärve kaldalt, kohe Tartu-Viljandi maantee äärest leiab nüüd Võrtsu Sahvri, mis alustas sel kevadel ja on juba suurt menu nautinud. Võtsjärve kalatoitude proovimiseks tasub seal peatus teha.

Ega raha pole kellelgi ülearu. Mida oleks Viljandis teha väikese eelarvega peredel?

Viljandi linn pakub suvel iga päev kell 13 giidituure, mis maksavad vaid 1 euro ja on lastele tasuta. Ekskursiooni käigus saab linnast ja selle ajaloost hea ülevaate. Terve Viljandimaa on tegelikult tihedalt täis olulisi kultuuriloolisi ja looduskauneid paiku, mille külastamise eest keegi raha ei küsi. Soomaa rabad, mulkide puukujude otsimine, Võrtsjärves suplemine ja Olustvere mõisa aed – kõiki neid saab avastada ja kogeda ilma piletita.

Eesti suvi teeb tihti trikke. Mida saaks kehva ilmaga Viljandis ette võtta?

Viljandis on palju mõnusaid kohvikuid ja galeriisid, kuhu vihma eest peitu pugeda. Nimetaksin Kondase keskust ja Ave Nahkuri Meie küla eitede kodugaleriid.

Miks on Viljandi parim puhkusekoht just lastega peredele?

Viimastel aastatel on üle terve maakonna nähtud palju vaeva selleks, et püstitada lastele põnevaid mänguväljakuid ja harivaid õpperadasid looduses. Peaaegu igas rannas on olemas mõni põnev atraktsioon.

Lastega puhkuse veetmisel on oluline kindlasti ka see, et Viljandis ei võta ringi liikumine kaua aega. Kõik olulised paigad on 15minutilise jalutuskäigu kaugusel.

Kuidas oleks linnas lihtne liigelda?

Viljandi linnas on sellest kevadest alates võimalik laenutada Bolti tõukerattaid. Kesklinna renoveerimise käigus saime juurde palju rattateid. Tegelikult on võimlik kõigisse eelmainitud piirkondadesse Viljandi ümber ka rattaga sõita.

Kasulik teada!

Viljandis on tasuta parkimine terves linnas. Suuremad parklad asuvad Kaalu tänava ja turu ääres.

Turismiinfokeskus asub aadressil Tallinna 2b ning on avatud iga päev 11-16. Telefon 433 0442.

Kuidas Viljandisse saada?

Viljandi - Tallinna liinil liiguvad bussid kella 6.45 hommikul kuni kella 16.30 õhtul umbes iga tunni aja tagant. Pileti hinnad on 7€ - 10€.

Viljandi -Tartu liinil liiguvad bussid kella 6.20 hommikul kuni kella 16.00 õhtul umbes iga tunni aja tagant. Pileti hinnad on keskmiselt 5€ - 9€.

Viljandi - Pärnu liinil liiguvad bussid kella 6.50 hommikul kuni kella 17.35 õhtul umbes iga tunni aja tagant. Pileti hinnad on keskmiselt 9€.

Viljandil on rongiühendus Tallinnaga 5 korda päevas seitse päeva nädalas. Viljandi rongijaamast käivad bussid kesklinna vahetult peale rongi jaama saabumist. Viljandi linnas ja maakonnas on bussiga sõitmine tasuta. Jaamas on enamasti ootamas ka taksod, mille miinimumtasu on 4€.

Suuremad suveüritused!

Viljandi pärimusmuusika festival on toonud kokku head muusikat tervest maailmast juba 26 aastat. Juuli viimasel nädalavahetusel kasvab linna elanikkond kahekordseks, kui siia saabub ligi 25 000 külalist, et saada osa võimsast rahvusvahelisest muusikapeost.

22.-25. juuli 2021

Lisainfo: viljandifolk.ee

Mulgi pidu on tõeline mulkide kokkutulek. Toimub laat, peetakse simmani, kuulatakse head muusikat, tantsitakse ja süüakse hästi.

Pidu toimub 31. juulil Karksi mõisa pargis.

Lisainfo: mulgimaa.ee

92. Suurjooks ümber Viljandi järve saab alguse linnastaadionilt. Traditsiooniliselt 1. mail toimuv jooks lükati sel aastal, nagu ka eelmisel, 3 kuu võrra edasi. Võitja saab rahalise auhinna ja toetajate poolt välja pandud preemiaid, kuid meeneid jagub ka hiljem lõpetajatele.

1. august 2021

Lisainfo: www.viljandijarvejooks.ee

Viljandi hansapäevad toimuvad tänavu augusti lõpus. Sündmus ühendab traditsioonilise tänavakauplemise kaasaegsete kogukonnasündmustega, tuues kokku rahvast Viljandist ja selle ümbrusest, Eestist ja kogu maailmast.

27.-29. august

Lisainfo: hansa.viljandi.ee

Artikli avaldamist toetas Euroopa Regionaalarengu Fond läbi Viljandimaa PATEE programmi 2020-2023.

Kanuumatk Soomaal.  Foto: Caspar Aru
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706