Sihvakad hurdad kihutavad Floridas St. Petersburgis mööda Derby Lane’i ovaalset liivarada. Detsembris pandi USA vanim pidevalt tegutsenud hurdarada Derby Lane ja veel kaks Florida rada kinni. Koerte väärkohtlemise pärast mures olevad valijad tegid hurdavõidujooksu kihlvedude keelustamise poolt hääletades sellele spordialale sisuliselt lõpu.  Foto: ERIKA LARSEN, NG

Võidujooks lõpeb

Murest võistluskoerte kohtlemise pärast keelustas Florida koerte võidujooksude kihlveod, ja nüüd on hurtade võidujooksu päevad USA-s loetud.

On augustikuine laupäevaõhtu ja kell on 20.30. Madalal taevas särab täiskuule liginev kuu, kuid see kahvatub neoonsildi ees, mis kuulutab: HURTADE VÕIDUJOOKS, DERBY LANE.

Florida St. Petersburgi jooksuraja tribüünidel istub kunagiste tuhandete asemel hõredalt umbes 300 inimest. Kostab jutupominat ning valjuhääldid mängivad bigbändi muusikat ja rockabilly’t, aga helid vaikivad, kui Frederick Davise juhtimisel algab koerte paraad.

„TNT Sherlcock,“ kutsub teadustaja rivist välja esimese kaheksast läikiva karvaga koerast, kui Davis nendega tribüüni ees seisma jääb. Igal koeral on vesti küljes number. „Tailspin,“ hõikab teadustaja, „Charlotte York ...“.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Järgmiseks panevad kaheksa koerajuhti 41-aastase Davise järelevalve all koerad stardiboksi. Siis kihutab piiksudes ja siniseid sädemeid pildudes mööda mehaaniline jänes Hare-son Hare. Uksed lendavad valla ja hurdad tormavad kiirendavate kehade virvarrina rajale. Liiv käppade alt tuiskamas, galopeerivad nad 30 sekundit mööda ovaalset rada kiirusega kuni 72 kilomeetrit tunnis.

Omal ajal peeti 1925. aastal avatud Derby Lane’i parimaks hurtade võidujooksu rajaks. Mullu, kui koerad siin veel võidu jooksid, võis ikka veel aimata kunagist glamuuri ja elevust. Raja hiilgeaegadel olid tribüünid tuubil täis ülikondade ja kübaratega fänne. Siin võis kohata pesapallistaari Babe Ruthi ja meelelahutajat Sophie Tuckerit. Ükskord jättis Joe DiMaggio Marilyn Monroe seisvasse autosse ootama, kuni käis jooksuga sees panust tegemas.

Derby Lane oli Ameerika vanim pidevalt tegutsenud hurdarada, aga 2020. aasta detsembris sai selle aeg ümber. Kaks aastat varem oli Floridas hurtade võidujooksuradu rohkem kui üheski teises osariigis – USA 17 rajast 11. Eelmise aasta lõpuks oli neid järel vaid kolm ja võistlustel osalevaid koeri umbes 2000. Nüüd on needki rajad suletud.

2018. aastal said Florida valijad võimaluse kiita heaks põhiseaduse muudatus nr 13, mis keelustab alates 2020. aasta 31. detsembrist kihlveod hurtade peale. Võidujooksude korraldajad olid kindlad, et floridalased lükkavad muudatuse tagasi, aga see läks ülekaalukalt läbi, põhiliselt tänu üleriigilisele kasvavale murele loomade väärkohtlemise pärast meelelahutuses.

Derby Lane’i viimane võidujooks oli kavas 27. detsembril. Davis oli üks paljudest töötajatest, kelle tulevik oli ebakindel. Ta oli töötanud Derby Lane’il 14 aastat ja pidas seda tööd endale ideaalseks.

„Ma armastan koeri,“ ütles ta, „ja mulle meeldib õues olla.“

Ta polnud ainuke Derby Lane’i töötaja, kes ei teadnud, mis edasi saab.

„Häbilugu, et 95 aastat tegutsenud rada tuleb sulgeda,“ arvas 64-aastane tegevjuht Richard Winning, kelle perekonnale on Derby Lane avamisest saati kuulunud. Ta hoiatas, et kui Florida rajad suletakse, järgneb kindlasti sama ka mujal. „Kas 20 aasta pärast keegi üldse enam mäletab, mis on hurtade võidujooks?“

See on ainus asi, milles ta on sama meelt Carey Theiliga, kelle organisatsiooni Grey2K USA eestvedamisel tehti muudatusele nr 13 pooltkampaaniat: Florida radade sulgemine teeb lõpu kogu sellele spordialale.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti 2021. aasta märtsikuu numbrist.

Hurdad sirutavad võidujooksude vahel meistertreeneri John Farmeri ettevõtte Farmer Racing aedikutes jalgu. Farmer laseb neil viis korda päevas kuni kahe tunni kaupa aedikus jalutada (suukorviga, et nad mürades üksteist ei näksaks), senikaua puhastatakse nende kaste ja pannakse toitu valmis. Kui Florida rajad suleti, kavatses ta viia oma koerad Lääne-Virginiasse, ühte kolmest osariigist (teised kaks on Iowa ja Arkansas), kus on veel regulaarsed võistlushooajad.   Foto: ERIKA LARSEN, NG
Võistlemise lõpetanud võidujooksuhurt Fly to Barcelona, keda kutsutakse nüüd Roxanne’iks, ronib Sharon Dippeli Florida kodus basseinist välja. Dippel juhib ühendust, mis otsib hurtadele kodusid, ja on ise koos oma mehega adopteerinud kaheksa hurta. Tema sõnul on hurt õrn ja südamlik, ja kui ta parasjagu õues ei jookse, magab ta 80 protsenti päevast.  Foto: ERIKA LARSEN, NG
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706