Soldat-aara on lemmikloomadega salakaubitsejate üks otsitumaid liike. 80 protsenti Mehhikost salakaubana välja viidud papagoidest sureb enne ostjani jõudmist.  Foto: JOEL SARTORE, NG; PILDISTATUD USA-S DENVERI LOOMAAIAS

Looduslik kindlus kaitseb soldat-aarat

Hiigelsuur karstilehter on pelgupaigaks ühele salaküttimisest ja metsaraiest ohustatud liigile.

Arendusprojektid ja metsaraie hävitavad nende pesi, neid kiusatakse põlluviljade söömise pärast taga ja püütakse ebaseaduslikult lemmikloomadeks: papagoilaste sugukond (papagoid, kakaduud ja aarad) on planeedi üks ohustatumaid linnurühmi. Sugukonna 398 liigist on 111 kantud Rahvusvahelise Looduskaitseliidu punasesse nimistusse.

Metsloomade salakaubandus on Maailma Looduse Fondi andmetel tähtsuselt teine elurikkuse vähenemise põhjus ja tulususelt viies kuritegevuse liik. Maailma Majandusfoorum hindab musta turu aastakäibeks kuni kümme miljardit dollarit. 80 protsenti Mehhikost illegaalselt välja viidud papagoilastest sureb enne ostjani jõudmist, näitavad föderaalvõimude konfiskeerimisandmed. Illegaalselt püütud papagoilasi on konfiskeeritud Mehhiko 32 osariigist 26-s. Konfiskeerimisandmete järgi püütakse igal aastal loodusest vähemalt 65 000 papagoilast, mis seab ohtu Mehhiko 23 papagoilaseliigi säilimise. Papagoilaste loodusest püüdmise ja nendega kaubitsemise üleriigiline keelustamine 2008. aastal vähendas salakaubandust enam kui 30 protsenti, aga papagoilased paljunevad aeglaselt, nii et asurkonnad veel taastunud ei ole.

Salakaubitsejate üks otsitumaid liike on soldat-aara (Ara militaris mexicanus), kes elutseb kahe eraldi põlvnemisliinina Vaikse ookeani ja Mehhiko lahe äärsetes metsades, jäänukites kunagisest suurest metsalaamast, mis laius rannikust rannikuni üle kogu Mehhiko ala. Üks eraldatud asurkond on suutnud ellu jääda ka riigi keskosas, elades geoloogilises kindluses, mis on aidanud rünnakutele vastu pidada. See kindlus on Sótano del Barro, Queretaro osariigis Sierra Gorda mägedes asuv hiiglaslik karstilehter, mille on aastasadade jooksul tekitanud tektoonilised liikumised, vulkaanipursked ja vihmavee-erosioon. 1997. aastal võeti see Sierra Gorda biosfäärikaitseala osana riikliku kaitse alla.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

455 meetri sügavust karstilehtrit ümbritsevad peaaegu püstloodsed kaljuseinad, mille lõhed ja praod pakuvad aaradele pesapaiku. Soldat-aara on monogaamne ja moodustab eluaegseid paare. Tema põhitoiduks on puude pähklid. Karstilehtri ümbruses on arenduse ja põllumajanduse tarvis palju metsa maha võetud, mis sunnib linde lendama üha kaugemale toitu hankima. Soldat-aara ainsad looduslikud vaenlased on punasaba-viu ja mõned imetajad, kes pesadele ligi pääsevad.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti 2021. aasta jaanuarikuu numbrist.

Teadlaste tiim sai Mehhiko valitsuselt loa selle kaitsealuse paiga uurimiseks. Koopauurija Edmundo Cortés Zorrilla (esiplaanil) juhib 455 meetri sügavusse karstilehtrisse laskumist.  Foto: Rikky Azarcoya, NG
Karstilehtri soldat-aarade pesapaigad.  Foto: Rikky Azarcoya, NG
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706