Erkki Peetsalu: Inimesi kahte lehte

Foto: Rebecca Hale

Aeg lükkab inimesi kahte lehte, polariseerib vaateid, süvendab vastasseise – tööl, kodus, puhkehetkel. Kummaline, mis ajas me elame.

Kummaline, aga need oleme ju meie ise, kes loovad seda vastasseisu, vaenavad, vaatavad pealt, kuidas me kõik lõhume ühist väärtusruumi. Samamoodi oleme need meie ise, kelle võimuses on olukorda muuta: astuda vahele, endale ja teistele, et me enam ei mõtleks, tunneks ega käituks end ja planeeti kahjustavalt. Et me terveneks. Et seeläbi terveneks me lähiring ja kaugem. Et terveneks me maailm. Oh, sinisilm, kuulen hääli tagareast …

Sinisilmne optimism võib osutuda relvitukstegevalt võimsaks relvaks. Ehk just seda praeguses ajas vajamegi!

Töö iseendaga tundub hirmutav ja lõputu protsess. Lihtsam on süüdistada kõiges teisi inimesi ja maailma. Lihtsam on oma hämaraid külgi, alla surutud hirme, vastikuid foobiaid mitte torkida – mine tea, milline hirmutis või kiskja varjust valgusse pääseb! Teadlik silmitsi seismine oma siseilmaga nõuab kahtlemata julgust ja otsustavust. See on hingelise arengu teerist, valiku koht, omalaadne lakmuspaber inimeseks olemise nõrkuse-tugevuse skaalal.

Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Alles seejärel, kui oleme endale sobival moel oma hingesoppides peituvaid Augeiase talle puhastanud, saame pöörata pilgu teiste poole.

Enda sisemaailma korrastamise ja juhtimisega tegelemine vähendab võimalust, et kokku surutud sisemine mürkmadu pääseb lahti ootamatus olukorras, ning eneselegi tahtmatult kahjustame ennast ja teisi. Selliste tupikteede ennetamiseks ja vältimiseks saame end ise aidata: jõuda mõtete vaatlemise ja rahunemiseni, tunnete teadvustamise, läbitundmise ja vabastamiseni. Automaatsete käitumismustrite läbinägemine ja kahjutuks tegemine algabki sealt, sisemise mürgi ohutust väljutamisest.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Teha tööd iseendaga oleks kõigile meile tervislik – tulemus selles on alati suurem kui üksikute võitude summa. Ühele sobib jalutuskäik koeraga, teisele mets ja raba, mõni läheb psühhiaatri jutule, mõni joogasse või enesearengu kursusele, et enda siseilma klaarida. Alles seejärel, kui oleme endale sobival moel oma hingesoppides peituvaid Augeiase talle puhastanud, saame pöörata pilgu teiste poole. Saame paluda lähedastel lõpetada lõhkuv käitumine, vajadusel neid sel teel aidata.

2020 oli märgiline aasta inimkonnale, sulle ja mulle. Kummaline, mis ajas me elame. Äkki tõesti sisemise puhastumise ja teadvuse muutuse ajajärgu alguses.

Kummaline, aga need oleme ju ainult meie ise, kes me saame uuesti üles otsida oma sisemise eetika, oma väärtusruumi, oma puhta siseilma, millest uut maailma looma hakata. Jah, uut maailma, sest praegune on juba niikuinii katki. Uut inimest, sest praegune on katki.

*

kui ta tuleb

lendab inimesi kahte lehte

lahendab kes oma tehte

astub inimesi kahte lehte

kui ta tuleb

*

Erkki Peetsalu

National Geographic Eesti, peatoimetaja

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706