Patrick Acuña on San Diego lähedal maakonnavanglas mittetulundusühingu Prison Yoga Project rahastatud joogatunnis ja puhkab süvalõdvestuse asendis savasana’s koos teenistuskoera Zeusiga, keda ta välja õpetab. Ta on trellide taga joogaga tegelenud üle 20 aasta.  Foto: Andy Richter, NG

Meelerahu kunst ehk kuidas oma akusid laadida

Jooga, Indiast pärit iidne praktika, pakub vastumürki tänapäeva stressile.

Kohtunik Eleni Derke on oma mustas rüüs Jacksonville’i kohtumajas puitpaneelidest kohtulaua taga istudes muljet avaldav kuju. Vandekohtunike pingist ja advokaatide laudade tagant pole näha, mis tal selle rüü all jalas on: kirevamustrilised joogapüksid.

Derke avastas jooga üle 25 aasta tagasi. Tal olid Crohni tõvest tingitud piinavad kõhuvalud. Tema arst soovitas lõikust. Lootes seda vältida, läks ta ühe sugulase juurde, kes on joogameister. Too õpetas talle jooga pea-alaspidi-asendeid. Need arvatakse puhastavat keha mürkainetest, ehkki teaduslikke tõendeid selle kinnituseks ei ole. Derke sai oma sümptomitele lühikese ajaga leevendust. „Jooga päästis mu elu.“

Ta õppis joogaõpetajaks, ja kui pole liiga palav, annab ta kohtumaja ees murul tasuta joogatunde. Kui advokaatide jutt kipub venima, kuulutab ta välja vaheaja ning näitab vandemeestele ette mõned püstiasendis venitus- ja hingamisharjutused. Kõige rohkem aga tuntakse teda õigusringkondades kohtunikuna, kes mõistab süüalused trellide taga joogatundides käima.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Derke menetleb selliseid väärtegusid nagu poevargused, väikese koguse uimastite omamine ja ebakaines olekus autojuhtimine. Neid karistatakse kuni aastase vangistusega, aga süüdlased saavad oma karistusaega 40 protsenti või enamgi lühendada, kui osalevad programmi Yoga 4 Change iganädalastes tundides. Derke peab joogat vahendiks, millega saab vaigistada enesehävituslikku mõttemüra ning suruda maha raevu, hirmu, ängistust ja tunge, mis halba käitumist põhjustavad.

„Kõigest sellest lahti lastes teed ruumi positiivsele,“ ütles ta. Tema kolleegid seda aga algul omaks ei võtnud. „Ole nüüd, jooga?“

Samamoodi reageerisid ka paljud süüdimõistetud. „See tundus mulle tõeliselt imelik,“ meenutas Jacksonville’i Montgomery parandusasutuses viibiv Cecil Reddick.

Programmi hindamisel kolmes Jacksonville’i kinnipidamisasutuses selgus, et kuue nädalaga oli osalejate uni, üldine tervis ning viha ja ärevuse valitsemise võime oluliselt paranenud. Nüüd pakuvad joogatundide valimise võimalust veel vähemalt kaks maakonnakohtunikku.

Mõned vangid eelistavad jooga proovimise asemel kogu karistusaja ära kanda, aga Reddick haaras võimalusest rutem välja saada, kui üks Derke’i kolleeg seda pakkus. Teda üllatas, kui hästi joogatunnid teda lõõgastasid, tema seljavalu leevendasid ja tekitasid tunde, mida ta polnud iialgi tundnud: meelerahu.

Indiast alguse saanud vaimne praktika jooga on oma jäsemed laialt välja sirutanud. USA-s reklaamitakse seda kui treeningut, teed kõrgema teadvusseisundi ja valgustumiseni ning ravi kõikvõimalike hädade vastu, alates sõltuvustest, peavaludest ja kuulmislangusest ning lõpetades traumajärgse stressihäire, südamehaiguste ja Crohni tõvega.

2017. aastal tegeles tervislikel põhjustel joogaga üle 14 protsendi USA täiskasvanutest (viis aastat varem 9,5 protsenti), leiti ühes riiklikus uuringus.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti 2020. aasta jaanuarikuu numbrist.

Ashtanga-joogas on rõhk kiirete asendivahetustega seeriatel. Seda Indias peetud tundi juhendas Saraswathi Jois, kes õppis oma isa käe all. Ta oli oma kodulinnas Mysores esimene naine, kes õpetas naisi ja mehi koos.  Foto: Andy Richter, NG
Colorado osariigis Denveri lähedal Red Rocksi amfiteatris toimuvate joogatundide 2100 kohta on alati välja müüdud. Jooga on USA-s üha populaarsem stressi maandamise ja tervise parandamise viis.  Foto: Andy Richter, NG
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706