ENNE 1918. AASTAT, JAAPAN. Eliza Scidmore, keda peetakse National Geographicu esimeseks naisfotograafiks, veenis ajakirja avaldama värvifotosid. Siin on ta jäädvustanud Jaapani tütarlapsed õitsvate kirsipuude taustal.  Foto: ELIZA SCIDMORE

Ajalugu fotodel ehk muutuste sajand

Kui sul oleks arhiiv kümnete miljonite maailma eri paigus pildistatud fotodega alates 19. sajandi lõpust, milliseid lugusid jutustaksid need naiste elust?

Arhiivifotod annavad hindamatut teavet aja kohta, mil need pildistati. Kui vaatasime läbi vanu fotosid, et leida pildimaterjali siinsetele lehekülgedele ja uude raamatusse „Women: The National Geographic Image Collection“, jahmatas meid, kui kitsalt naisi varem kujutati. Fotod on sageli kaunid, teinekord naljakad, kurvad või koguni šokeerivad, ent nad peegeldavad oma aja eelarvamusi ja tavasid.

Meie arhiivi on alates National Geographicu asutamisest 1888. aastal kogunenud üle 60 miljoni foto. Seal leidub avaldatud ja avaldamata pilte, slaide, negatiive, fotoplaate ja muud. Kindlasti on tegu maailma ühe ulatuslikuma visuaalse materjaliga eri ühiskondade ja kultuuride naistest.

20. sajandi algul ajakirjas ilmunud pildid olid kammitsetud tolle aja fotograafia tehnilistest piirangutest ja tehtud selgelt Lääne kolonialistlikust vaatepunktist ning portreteerisid naisi sageli kohalikes rõivastes või paljaste rindadega eksootiliste iludustena. Võib arvata, kes seisis noil päevil kaamera taga: enamasti valge mees. Kaameratehnoloogia arenedes muutusid naistest tehtud fotod elavamaks, aga keskendusid endiselt suuresti traditsioonilistele arhetüüpidele: abikaasadele, õdedele ja emadele. Alles Teise maailmasõja ajal hakati naisi näitama muudes rollides: vabrikutöölistena, haiglates ja sõjaväes sõja ponnistustele kaasa aitamas. Pärast sõda pöördus ajakiri taas kodusemate vaadete poole ning naised naeratasid piltidel veel mõnikümmend aastat, kuni 1970-ndatel hakati fotodel jäädvustama ilustamata elu.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Arhiiv annab ka ajaloolise pildi fotode taga seisnud naistest – algusaegadel ajakirjale kaastööd teinud vähestest naisfotograafidest ja -fototoimetajatest. Ajakirjanik ja fotograaf Eliza Scidmore tegi ajakirjale esimese fotokaastöö 1907. aasta aprillis. Arvatavasti on ta esimene naine, kellel ilmusid ajakirjas värvifotod: tema kaunid käsitsi retušeeritud jäädvustused Jaapanist avaldati 1914. aastal. Esimene koosseisuline naisfotograaf Kathleen Revis palgati 1953. aastal, järgmised kaks, Bianca Lavies ja Jodi Cobb alles vastavalt 21 ja 24 aastat hiljem. Sestsaadik on ajakiri kutsunud meie lugusid jutustama üha rohkem naisfotograafe.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti 2019. aasta novembrikuu numbrist.

1971, MASSACHUSETTS. Smithi Kolledži 1921. aasta lennu vilistlased hoiavad kolledži lõpupidustuste ajal käes loosungeid, mis rõhutavad naiste edusamme möödunud 50 aasta jooksul.  Foto: DAVID ARNOLD
ENNE 1910. AASTAT, EGIPTUS  Foto: TUNDMATU AUTOR
ENNE 1942. AASTAT, CALIFORNIA  Foto: B. ANTHONY STEWART
1960, INGLISMAA  Foto: ROBERT B. GOODMAN
1968, AFGANISTAN  Foto: THOMAS J. ABERCROMBIE
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706