Olayuk Naqitarvik ületab ettevaatlikult jäälõhet, vedades slepis qamutik’i ehk rege, millel on tema pojapoeg ja perekonna väliretke varustus. Naqitarviki naine Martha oli haige ja nõrk, aga keeldus maha jäämast, sest tahtis oma põhjalikke teadmisi loodusandidest elatumisest järgmistele põlvedele edasi anda.  Foto: Acacia Johnson, NG

Enne kui jää sulab ehk kuidas inuitid oma lapsi tulevikuks ette valmistavad

Kanada Arktika jää õhenedes käivad inuitid pikkadel väliretkedel noortele õpetamas, kuidas sellest maast elatuda ‒ ja oma kultuuri säilitada.

Kevadel, kui loomade rändavad põhja ja päike enam ei looju, lähevad inuiti pered koos lastega nädalatepikkusele väliretkele mööda Kanada Arktikat. Lastele õpetatakse jahioskusi ja kultuurilisi väärtusi, mida on põlvest põlve edasi antud üle 5000 aasta.

Viimase 30 aastaga on mitmeaastast jääd, seda kõige paksemat (ja vanemat) tüüpi jääd, millele Arktika mereökosüsteem toetub, jäänud 95 protsenti vähemaks. Kogukonnavanemad ei oska õheneval jääl enam turvalisi marsruute kätte näidata ja loomade rändemustrid muutuvad. Jää – ja selle asukate – tulevik on ebakindel.

Esivanemate teadmised sel külmal maal ellu jäämise viisidest on koos vanade põlvkonnaga kadumas. Paljud on võtnud endale südameasjaks traditsioonilisi oskusi edasi anda, eriti lastele, kelle vanemad enam jahil ega pikkadel retkedel ei käi. Ajal, mil toiduga kindlustamatus ja kehv toitumine on inuiti kogukondades kasvav probleem, on piiratud ressurssidega elama õppimine ellujäämise võti.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti 2019. aasta septembrikuu numbrist.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Jaanus Sarapuu
Jaanus SarapuuReklaamimüügi projektijuhtTel: 5166 960