Salaküttimine hukutab soomusloomad

Soomusloomad on tavaliselt üksiklased, aga Tamuda ja Luleko sattusid lombist juues üheks haruldaseks hetkeks lähestikku. Rohtla-soomusloomad kõnnivad tagajalgadel, hoides saba ja esijalgadega tasakaalu. Nende kleepuv keel on peaaegu sama pikk kui keha ja kinnitub rinnakorvi vaagnapoolsele seinale.  Foto: Brent Stirton, NG

Need pelglikud soomuselised elukad on maailma ühed salakaubeldumad imetajad, sest nad on Hiina rahvameditsiinis hinnatud ja nõutud kaup.

Ta on kuldse retriiveri kutsika suurune ja kaetud soomustega.

Tamuda hoiab oma pisikesi käsi rinna ees üleval nagu türannosaurus, saba tasakaaluks maaga rööbiti välja sirutatud.

Hooldaja suunab soomusloomapoega õrnalt väikese mullahunniku poole ja hakkab seda orgiga laiali sonkima. „Näe, sipelgad!“ julgustab ta Tamudat. Tamuda saab asjast sotti ja hakkab sööma, tema peaaegu kehaga sama pikk keel kougib mullast sipelgaid ja pikad küünised matkivad orki.

Pärast mõnda minutit nosimist on aeg edasi liikuda. Tamuda tatsab veidi eemale. Hooldaja näitab talle veel üht sipelgapesa, aga seekord soomusloom huvi üles ei näita. Ta viskab külili nagu väike laps, kellel hakkab peale tulema jonnihoog. Loom kerib end hooldaja saapa ümber, mees kummardub ja üritab teda lahti haakida, aga Tamuda nurub tähelepanu.

Ta vaatab üles oma inimesele näkku ja upitab käed nii kõrgele kui saab, anudes, et ta sülle võetaks. Hooldaja üritab olla range – ta peaks õpetama Tamudat omapead hakkama saama –, aga sellele palvele ta vastu panna ei suuda. Ta võtab Tamuda sülle ja kaisutab teda, nagu teeks iga hea soomusloomaema.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Tamuda koolitund toimus Zimbabwes Harare lähedal asuvas metsloomade turvakodus Tikki Hywood Foundation, kus turgutatakse üles soomusloomi, kelle Lisa Hywood ja tema meeskond on päästnud metsloomadega salakaubitsejate käest.

Hywood on sale särtsakas naine, kes võib vaheldumisi oma hoolealustele hällilaule lauda ja häälekalt inimese julmust kiruda. Alates 2012. aastast on ta päästnud üle 180 soomuslooma. Tikki Hywoodis elavad ka üks päästetud must-hobuantiloop, lehmad, üks tragi kodukits ning eeslipaar Jeesus ja Maarja. (Joosep on nüüdseks elavate seast lahkunud.)

Kõrgel üleval olla soomusloomapoegadele meeldib. Poja esimestel elukuudel kannab ema teda seljas, et ta saaks jälgida, kuidas tuleb käituda. Ilmselt veetis ka Tamuda enamiku aega just nii, kuni salakütid ta koos emaga kinni püüdsid. Kui soomusloomaema on hirmul, tõmbab ta end kerra, nii et moodustub ümmargune pall, mille sees tema poeg ja pehme sametkarvane kõht on soomustega kaitstud. See on hea kaitse lõvi vastu, aga vaat et kõige halvem asi, mida teha, kui vaenlaseks on inimene, kes saab su paljaste kätega üles korjata.

Tamuda ja tema ema jõudsid turvakoju 2017. aasta alguses, kui Zimbabwe piiripatrull tabas mehe, kes üritas neid kotis Mosambiigist Zimbabwesse tuua. Metsloomadega kaubitsemist jälgiva organisatsiooni Traffic andmetel salakütiti aastatel 2000‒2013 hinnanguliselt miljon soomuslooma, põhiliselt soomuste pärast, mida kasutatakse rahvameditsiinis. Soomusloomi peetakse maailma kõige salakaubeldumateks imetajateks, kui inimene välja arvata.

Zimbabwe õiguskaitsetöötajad teavad, et kui nad soomuslooma konfiskeerivad, tuleb see viia Hywoodile. Hywood on maailmas üks vähestest inimestest, kes suudavad soomusloomi tehistingimustes elus hoida. Soomusloomad on tundlikud ja toidu suhtes valivad, nad söövad ainult kindlat liiki sipelgaid ja termiite ning seda menüüd on tehistingimustes väga raske järele teha.

Aga lastes neil mitu tundi päevas „asendusemade“ kaitse all turvakodu maa-alal ringi uidata, on Tikki Hywood aidanud paljudel soomusloomadel, nende seas Tamudal ja tema emal, piisavalt hästi taastuda, et nad saaks tagasi loodusesse lasta.

„Iga kord, kui keegi toob meile soomuslooma, mõtlen ma, kas see on Zimbabwe viimane,“ ütleb Hywood, kes varjupaiga 1994. aastal asutas.

Kõik kaheksa soomusloomaliiki, neli Aafrikas ja neli Aasias, on salakaubanduse tõttu väljasuremisohus. Sellepärast me Tamuda hooldaja nime ei nimetagi. Tema ja Hywood muretsevad, et kui salakaubitsejad hooldajate isiku teada saavad, võivad kurjategijad nad sihikule võtta, et päästetud soomusloomadele ligi pääseda.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti 2019. aasta juunikuu numbrist.

Päästke Vietnami Loomad hoolitseb selle poja eest, kuni ta on küllalt tugev vabadusse laskmiseks. Soomusloomaliha ja -soomuste järele on nõudlust ka Vietnamis, aga paljud seal päästetud soomusloomad olid teel Hiinasse, kus farmaatsiafirmad müüvad rahvameditsiini ravimeid, mis sisaldavad soomusloomasoomuseid.   Foto: Brent Stirton, NG
Soomusloomadega äritsetakse nii soomuste kui ka liha pärast, mida mõned peavad delikatessiks. 2015. aasta aprillis avastati Indoneesias ühest merekonteinerist, kus pidi olema külmutatud kala, üle 4000 külmutatud soomusloomakorjuse, lisaks ka soomuseid ja ligi sada eluslooma.  Foto: Paul Hilton, NG
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706