Erkki Peetsalu: Ühtegi kriisi ei saa lasta raisku minna

Foto: Rebecca Hale

Olen vahel märganud, kuidas hea uudise või sündmuse üle ei jõuagi veel rõõmustama hakata, kui juba järgneb halb. Või et iga halb on millekski hea, kuigi kohe ei pruugi sellest aru saada. Ning et kõik on suhteline – mis ühele hea, on teisele halb, ja ka vastupidi. Kuidas märgata halvas head või näilise halvaga hakkama saada, sõltub meie võimest muutustega kohaneda, näha nähtamatut, jääda igas olukorras avatuks uutele võimalustele. Jääda elu suhtes põnevile, ja hoolivaks.

Selles ajakirjanumbris teeme juttu Mosambiigis asuvast Gorongosa rahvuspargist, mis on hea näide metsiku looduse taastumisest, kui inimene neile protsessidele oskuslikult kaasa aitab. Kuid veel enne, kui ajakiri trükki jõudis, oli troopiline tsüklon Idai laastanud Kagu-Aafrikat, sealhulgas Mosambiiki ja Gorongosat. Just täpselt samal ajal, kui meie siin Eestimaal jagunesime pärast valimistulemuste selgumist alanud võimukõneluste ajal kahte leeri ja pidasime loomalikku võitlust ideaalide eest, võitlesid sajad tuhanded inimesed ja loomad Idai vetemöllus oma elu eest. Päästetud on paigutatud ajutistesse laagritesse, puudus on toidust, kardetakse vägivalla puhkemist ja haiguspuhanguid. Ka Gorongosa rahvuspark sai kõvasti kannatada: üleujutused olid nii mastaapsed, et rahvuspark jäi lausa poolenisti vee alla.

Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Poliitika ja halb ilm on justkui nähtused, mida pole mõtet kiruda, nendega tuleb lihtsalt hakkama saada.

Ilm on muutlik, maailm on muutlik. Eilsed edusammud võivad tänaseks olla juba minevik. Kuidas keerulisest olukorrast välja tulla, negatiivsega hakkama saada ja edasi liikuda, on igaühe enda oskus. Kuid koostöös ja ühte hoidmises peitub jõud. Gorongosa rahvuspargi organisatsioon on ümbritsevatel aladel toetamas kohalikke, kes juba alustasid taastamistöid. 260 pargivahti aitavad oma kogukondi päästetöödes ja toiduga varustamisel. Kuigi kõike hetkega endiseks muuta ei ole võimalik, püsib lootus, et Gorongosa senised edusammud pole maa pealt pühitud ning elu läheb edasi sealt, kus see pooleli jäi. Metsik loodus taastub ise. Tänu ulatuslikule veeuputusele rahvuspargi aladel pääsesid ümbritsevad külad väiksemate kahjustustega, sest metsik loodus suudab ülemäärase veehulgaga ise efektiivsemalt hakkama saada kui inimene oma asustatud aladel seda kunagi suudaks.

Nii nagu meie võimuliidu loomisega kaasnenud torm näitas mõndagi äsja parlamenti valitud poliitilise eliidi kohta, nii näitas ka troopilise tsükloni põhjustatud kaos mõndagi Kagu-Aafrika riikide kriisivõimekuse kohta. Poliitika ja halb ilm on justkui nähtused, mida pole mõtet kiruda, nendega tuleb lihtsalt hakkama saada. Kas ja milleks nimetatud sündmused halvad või head olid, on praegu raske öelda, aga midagi võiksime ju püüda kõrva taha panna. Näiteks seda, et lihtsus, ausus ja inimlikkus on väärtused, mida tasub rohkem hoida. Eksperdid peavad tõenäoliseks, et kliimamuutuse tingimustes suureneb risk looduskatastroofide sagenemiseks ka meil. Võib-olla polegi juhus, et just hiljuti valmis Eestis riiklik juhendmaterjal käitumiseks kriisiolukordades.

Olgem siis ettenägelikud. Arutame läbi oma peres ja kogukonnas, kas me oleme valmis võimalikeks kriisideks ning kuidas saame üksteist aidata. Alustame esmavajalikust, nädalasest toiduvarust, sest kõige olulisem on suuta esmalt aidata iseennast ning seejärel teisi.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Kõlab ebameeldivalt, kuid tabavalt: ühtegi kriisi ei saa lasta raisku minna.

Erkki Peetsalu

National Geographic Eesti, peatoimetaja

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706