Kui armastatud sümbol muutub kahjuriks

Kaks noort isast selgitavad Grampiansi rahvuspargi lähistel jõuvahekordi. Austraalia levinud sümbol „poksiv“ känguru ilmus esimest korda 1891. aastal ühes karikatuuris, mille idee saadi poksietendustest, kus olid vastamisi känguru ja inimene.  Foto: STEFANO UNTERTHINER, NG

Kängurud on hüppavad Austraalia sümbolid. Aga nad hävitavad põlluvilju ja põhjustavad autoõnnetusi. Nüüd käib riigis arutelu, mida teha, kui armastatud sümbol muutub kahjuriks.

Känguruema ja tema poeg kalpsavad üle asula peatänava tankuri kõrval kasvavat koredat rohtu sööma. On jahe kevadhommik White Cliffsis, Uus-Lõuna-Walesi pentsikus opaalikaevanduslinnas. Kohalikud elavad siin nagu kääbikud: ventilatsiooniga aukudes. Kõrbenud maapind on tuhandetest kaevanduskäikudest armiline. Kõige kummalisem vaatepilt on aga need kaks ida hallkängurut.

Ida hallkängurute kari sööb Uus-Lõuna-Walesis North Durrase külas muru. Põuad ajavad kängurute rühmi aina rohkem inimeste lähedusse.  Foto: STEFANO UNTERTHINER, NG

„Sellises asulas pole ma neid kunagi näinud,“ ütleb ökoloogiaprofessor George Wilson, kes on viiskümmend aastat känguruid uurinud. „Huvitav, kas nad on kellegi lemmikloomad.“

Turistid näitavad näpuga ja vahivad. Lapsed ahhetavad. Päikseloojangul lähevad roo’d (nii nimetavad austraallased känguruid kõnekeeles) asulast minema. Veidi aja pärast teeb üks noormees kohalikus kõrtsis oma õllele põhja peale, maksab arve, ronib valgesse kaubikusse, mille kasti ülemises servas on konksud, ja sõidab minema. Sel ööl on tema töö tappa võimalikult palju känguruid.

Austraalial on oma riigi sümboliga keeruline suhe. Kängurud on maailma ühed kuulsamad ja karismaatilisemad loomad, Austraalia ainulaadse looduse elavad ja hüplevad võrdkujud. Need suursugused ja samas armsalt jaburad loomad on evolutsiooni imed: ainsad suured loomad, kes liiguvad hüpates.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Ja austraallased on nende üle ilmselgelt uhked. Kängurud on peaosas filmides ja telesaadetes, luuletustes ja lasteraamatutes. Nende pildid ehivad riigi münte, vappi, liinilennukeid, sõjalaevu, olümpialogosid ja sportlaste vormiriideid. Võõrastele sümboliseerivad need suurte jalgade, paksu saba ja kikkis kõrvadega loomad riiki ennast: Austraalia tähendab känguruid ja kängurud tähendavad Austraaliat. Maailmas pole vist ühtki teist riiki ja looma, mida veel tihedamalt samastataks.

Igas vanuses turistid uudistavad Queenslandis Mackays Hillsborough’ neeme rannal känguruid. See paik on muutunud populaarseks turistimagnetiks ja kohalikule majandusele õnnistuseks. Austraalia on maailma ainuke paik, kus näeb känguruid vabas looduses.   Foto: STEFANO UNTERTHINER, NG

Kuid känguruid on Austraalias ametlike arvude järgi kaks korda rohkem kui inimesi, ja paljud austraallased peavad neid kahjuriteks. Maaomanikud-talupidajad ehk grazier’id kurdavad, et riigi hinnanguliselt 50 miljonit kängurut rikuvad nende põllusaake ja võistlevad kariloomadega nappide ressursside pärast.

Austraalia kindlustussektori andmetel osalevad kängurud enam kui 80 protsendis auto ja looma kokkupõrgetest, mida registreeritakse aastas üle 20 000. Riigi kuival hõreda asustusega sisemaal ollakse üldisel arvamusel, et kängurute arvukus on võtnud epideemia mõõtmed. Kuna kängurute põlisvaenlasi dingosid ja aborigeeni kütte enam ei ole, peavad paljud eksperdid kängurute küttimist ökoloogilise tasakaalu seisukohast hädavajalikuks.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti märtsinumbrist.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706