Erkki Peetsalu: Varesele valu, harakale haigus

Tervis on nii isiklik teema, et võõraga sellest ei räägita, üksnes lähedaste ja pereliikmetega. Geographicu toimetus otsustas tervise ja meditsiiniga seonduva lähema vaatluse alla võtta just põhjusel, et see puudutab meid kõiki nii isiklikult. Ka seetõttu, et meditsiinivaldkonna suundumusi NG pereringis lugejatega koos jagades saame kõik teadlikumaks oma võimalustest ja valikutest.

Sõnadega ’tervis’ ja ’meditsiin’ tekib igal inimesel oma seos. Kui ühele tähendab see steriilset operatsioonipalatit, mis on täis vilkuvaid masinaid ja näokattega arste, võib keegi teine kusagil teises maailmanurgas näha lõkke ümber ekstaatiliselt šamaanitrummi taguvas ravitsejas oma ainuvõimalikku raviplaani. Inimesed, kultuurid, traditsioonid, arusaamad ja uskumused on nii kirjud, et isegi samas peres üles kasvanud kaksikud võivad langetada elu jooksul kardinaalselt erinevaid isiklikke terviseotsuseid. Seejuures on huvitav, et ehkki välisele pilgule võib tunduda arusaamatu, miks sarnaste sümptomite korral valivad inimesed täiesti isesuguseid raviviise, on meditsiiniteadlased jõudmas üha lähemale samale tõdemusele: konkreetsest inimesest lähtuv täppismeditsiin tuleb ja võidab!

Needsamad valgetes kitlites teadlased, kes töötavad kõrgtehnoloogiliste vahenditega kõige innovaatilisemate meditsiinilahenduste kallal, on jõudmas arusaamisele, et tuhandeid aastaid vanu pärimusmeditsiini tarkusi ei tasu üleolevalt nurka visata. Otse vastupidi – tulemuslikud katsed näitavad, et neist iidsetest loodusravi võtetest saab personaalmeditsiini ajastusse siirdumisel paljugi kasulikku üle võtta.

Kas pole huvitav, et samal ajal kui kvantfüüsikud on teaduspõllul välja kaevamas iidset vaimset teadmist – kõik on üks –, leiavad teadlased üha uusi tõendeid pärimusmeditsiini tõdede paikapidavusele. Suure maailma sees on palju maailmasid, justnagu aines osakesi, ja sageli need põrkuvad. Meie seekordses tervise erinumbris põrkuvadki tipptehnoloogia ja rahvameditsiin, kuid kokkuvõttes moodustavad ühe terviku. Vaid äärmuslased jäävad väitma, et üks on õige või teine vale, tegelikkuses need täiendavad teineteist.

Taipamine, et tervis on alati meie sees olemas, isegi kui parasjagu kusagilt valutab või mõni haigus kimbutab, on minu jaoks olnud heureka-hetk. Iga haigus on kõrvalekalle tervisest, mis püüab inimesele midagi olulist märku anda, ole vaid tähelepanelik ja õpi end kuulama. Inimese keha, õigupoolest iga elav organism, on looduse poolt programmeeritud alati tervenema, tingimusteta. See tundub mulle ikka veel uskumatu, otsekui ime.

Eks siit-sealt logiseb meil kõigil: minul võib praegu mõni mutter lahti olla, sinul vajab kere pahteldamist, temal jukerdab mootor. Aga tervenemise vägi on meis ikka peidus ja ootab sobivat hetke, et end ilmutada.

National Geographic
National Geographic on maailma suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Nagu vana terviseloitski ütleb: „Varesele valu, harakale haigus, mustale linnule muu tõbi – minu laps saab terveks.“

Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Tulemuslikud katsed näitavad, et iidsetest loodusravi võtetest saab personaalmeditsiini ajastusse siirdumisel paljugi kasulikku üle võtta.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555