Erkki Peetsalu: Sinise majanduse innustav algus

Äsja külastas Eestit juba teist korda selle aastanumbri sees majandusinnovaator Gunter Pauli – mees, keda on nimetatud kogu maailma kestliku ettevõtluse Steve Jobsiks. Meie „sinise planeedi“ ja meie enda hüvanguks juurutab inspireeriv ettevõtja koos mõttekaaslastega uut, ökoloogiliselt jätkusuutlikku majandusmudelit, mis võtab eeskujuks looduse geniaalsuse.

Kõlab nagu mõne ökofuturisti järjekordne helesinine unistus paremast tulevikust, millel pole reaalse eluga mingit pistmist. Kuid selgub, et siiski on, isegi väga: selle erakordse visiooni realiseerumist võib oma silmaga näha ja käega katsuda. Sinise majanduse ärimudeli raames on üle maailma käivitatud juba enam kui 200 sotsiaalselt ja ökoloogiliselt jätkusuutlikku ettevõtet, loodud umbes kolm miljonit töökohta ning investeeritud üle viie miljardi dollari.

Veel mõnekümne aasta eest oligi visioon sinisest majandusest üksnes fantaasia, kuid pühendunud tegutsemine on muutnud selle reaalsuseks. Sinine majandus on avatud ja arenev mõiste, millesse panustavad tuhanded teadlased, insenerid, investorid ja entusiastid. Nende eestvedamisel ja koostööna käivitunud kestlikud äriprojektid üle maailma kasutavad lokaalseid ressursse säästlikult ning toodavad tulu ja muid hüvesid nii kogukondadele ja kohalikule majandusele kui ka laiemalt.

Nii on troopikavöötmes edukalt taastatud vihmametsi ja rajatud sinna sõna otseses mõttes tulevikutööstused, mis tagavad sealsetele inimestele täieliku tööhõive ja konkurentsivõimelise tootmise. Nii on vett ja tselluloosi kasutamata pandud käima paberitootmise uue ajastu kuulutaja: uudne kivipaberi tehas, mille tootmismaht ulatub tänavu miljoni tonnini. Nii on ohakatest hakatud tootma biokemikaale, mis asendavad põllumajanduses glüfosaati, ning lükatud käima enam kui 5000 tootmisüksust, kus kasvatatakse kohvipaksul seeni. Need on vaid mõned näited. Välja on töötatud isegi uus internetistandard, valguspõhine ja praeguse seisuga häkkimiskindel internet Li-Fi, mis täiendab Wi-Fi-t ja on kuni sada korda kiirem hetkel kasutusel olevatest parimatest tehnoloogiatest.

Mina innustusin Gunter Pauli nägemusest, kogemusest ja huumorimeelest sel suvel Lilleorus peetud Eesti innovatsioonipäeval „Millises Eestis elame saja aasta pärast?“. Kahtlemata, just sellises ökoinnovaatilises riigis elamegi, kui täna nii otsustame. Kuid ajal, mil maailm iganenud mõtteviiside ja tehnoloogiate tõttu üle kuumeneb, arutleme meie siin triviaalsetel päevapoliitilistel teemadel ehk kes kellega käib ja kes millise loosungi abil seadusemäele priskema piruka juurde pääseb …

Pöörame uue lehekülje! Sel korral jääb kodutööks hiljuti eesti keeles ilmunud Gunter Pauli raamat „Sinine majandus 3.0“. Kodutöö kirjaliku osana võib vastata visionääri esitatud küsimusele, mis puudutab meie energiajulgeolekut: miks ostab Eesti gaasi Venemaalt, kui võiks ise toota läbinisti ökoloogiliselt oma aastase gaasivaru?

National Geographic
National Geographic on maailma suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.
Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Ajal, mil maailm iganenud mõtteviiside ja tehnoloogiate tõttu üle kuumeneb, arutleme meie siin triviaalsetel päevapoliitilistel teemadel.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555