Tavatu kuningriik, veidrike pelgupaik Vermont

Argielu Muuseum. Vermonti kirjanik Archer Mayor nimetab Kirdekuningriiki veidrike pelgupaigaks. Üks sealseid muuseume keskendub argiesemetele, teises aga eksponeeritakse muu hulgas loomatopiseid.  Foto: STÉPHANE LAVOUÉ

Vermonti kirdenurk on kummaliste kommete ja veidrate elanikega kauge kant.

Otsid kohta, kus veidrikke ja sõltumatuid sõbralikult vastu võetaks? Vermonti "Kirdekuningriik" võib olla õige paik.

Vermonti kirdeosa kaugemates kantides on veider komme: kui sõidad kellegi eraldatud maja juurde, lase eemalt autosignaali ja oota, enne kui autost väljud, et koerad saaksid aru su headest kavatsustest. See on etiketi osa. Ühtlasi ei ole see sugugi rumal teguviis.

Kohalikud nimetavad seda kanti lihtsalt Kuningriigiks. Väidetavalt andis piirkonnale Vermonti Kirdekuningriigi hüüdnime üks poliitik 1940. aastatel. Ent sõltumata hüüdnime päritolust väärib see paik tõepoolest erilist tiitlit. Isegi niivõrd teistsuguses, aeg-ajalt võitlushimulises ja vabamõtlemise poolest kuulsas osariigis nagu Vermont paistab Kuningriik silma.

Osariigi kirdenurgas asuv piirkond hõlmab ligikaudu 5180 ruutkilomeetrit ja koosneb kolmest maakonnast, kus elab vähem kui 64 000 inimest. Umbes 80 protsenti alast katab mets. Ülejäänud Vermontist paljuski erinev piirkond sarnaneb geoloogiliselt pigem Kanadaga – iidne tektooniline kollaaž, mida on vorminud jääkihid, pea kohal tihtilugu sünge taevas.

On öeldud, et sellel külmal maal on õigusel vähem pistmist seaduste kui isikliku autundega – teinekord tähendavad need üht ja sama, kuid mitte alati. Maa ja kliima on karmid. Inimesed kipuvad olema ausad ja otsekohesed. Nad elavad Kuningriigis, sest see sobib neile.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti novembrinumbrist.

Vermontlaste kõnepruugis Kirdekuningriiki kajastava fotoprojekti jaoks sõitis Stéphane Lavoué sageli mööda seda teed, kus nägi enda sõnul rohkem hirvi kui inimesi.  Foto: STÉPHANE LAVOUÉ
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555