Tavatu kuningriik, veidrike pelgupaik Vermont

26. oktoober 2018, 09:02
Argielu Muuseum. Vermonti kirjanik Archer Mayor nimetab Kirdekuningriiki veidrike pelgupaigaks. Üks sealseid muuseume keskendub argiesemetele, teises aga eksponeeritakse muu hulgas loomatopiseid.

Vermonti kirdenurk on kummaliste kommete ja veidrate elanikega kauge kant.

Otsid kohta, kus veidrikke ja sõltumatuid sõbralikult vastu võetaks? Vermonti "Kirdekuningriik" võib olla õige paik.

Vermonti kirdeosa kaugemates kantides on veider komme: kui sõidad kellegi eraldatud maja juurde, lase eemalt autosignaali ja oota, enne kui autost väljud, et koerad saaksid aru su headest kavatsustest. See on etiketi osa. Ühtlasi ei ole see sugugi rumal teguviis.

Kohalikud nimetavad seda kanti lihtsalt Kuningriigiks. Väidetavalt andis piirkonnale Vermonti Kirdekuningriigi hüüdnime üks poliitik 1940. aastatel. Ent sõltumata hüüdnime päritolust väärib see paik tõepoolest erilist tiitlit. Isegi niivõrd teistsuguses, aeg-ajalt võitlushimulises ja vabamõtlemise poolest kuulsas osariigis nagu Vermont paistab Kuningriik silma.

Osariigi kirdenurgas asuv piirkond hõlmab ligikaudu 5180 ruutkilomeetrit ja koosneb kolmest maakonnast, kus elab vähem kui 64 000 inimest. Umbes 80 protsenti alast katab mets. Ülejäänud Vermontist paljuski erinev piirkond sarnaneb geoloogiliselt pigem Kanadaga – iidne tektooniline kollaaž, mida on vorminud jääkihid, pea kohal tihtilugu sünge taevas.

On öeldud, et sellel külmal maal on õigusel vähem pistmist seaduste kui isikliku autundega – teinekord tähendavad need üht ja sama, kuid mitte alati. Maa ja kliima on karmid. Inimesed kipuvad olema ausad ja otsekohesed. Nad elavad Kuningriigis, sest see sobib neile.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti novembrinumbrist.

Vermontlaste kõnepruugis Kirdekuningriiki kajastava
fotoprojekti jaoks sõitis Stéphane Lavoué sageli mööda seda teed, kus nägi enda sõnul rohkem hirvi kui inimesi.

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad: