Erkki Peetsalu: Nemad on Meie

Olgu naabrite trehvamine külapoe juures, korteriühistu koosolek, lapsevanemate kogunemine koolis või ametiühingu kohtumine töökohal, igal pool kostab vastandumine: „Meie ajame õiget asja, Nemad mitte!“

Nii kaugele kui silm ulatub geograafiliselt või tagasivaatena ajalukku, võime näha, et meid ümbritseb vastandumisel põhinev maailm: Meie versus Nemad. Eestil on sellega oma kogemus, sest konflikte on siinmail õhutatud nii rahvuste pinnalt kui ka sotsiaalsete kihistuste järgi, viimasel ajal käib tülinorimine isegi sugude alusel. Suuremad manöövrid kodusel poliitmaastikul, ent ka maailma mastaabis lähtuvad samuti kiilu löömisest erinevate ühiskonnagruppide mõtteviiside, uskumuste, sugude, rasside vahele.

Selles ajakirjanumbris vaatleme me rassi mõistet kui kunstlikku kontseptsiooni, millel pole geneetilist ega teaduslikku alust, kuid mida kasutatakse endiselt inimeste eristamiseks ja lahterdamiseks. Maailma konfliktikoldeid uurides võib siiski leida ka positiivset. Mõnedki grupikonfliktides katki lõigatud kogukonnad nõeluvad end uuesti kokku, saades niidi nõela taha inimpsüühikat uurivatelt teadlastelt. Punase niidina läbib neid lahendusi konflikti osaliste innustamine koostööle. Teadlased loodavad oma uuringute ja praktiliste eksperimentidega leida tõelise teadusliku lähenemise inimese rühmakesksusele, et aidata meil ühiselt jõuda sõbralikuma ja õiglasema maailmani.

Eestil on pakkuda maailmale oma koostöölahendus: sajandeid tuttav talgutraditsioon ehk vabatahtlik panustamine kogukonna ja kodukandi heaks ühisel talgupäeval. Maikuu esimesel laupäeval peetav igakevadine Teeme Ära talgupäev on just selline õhinapõhine õlg õla kõrval tegutsemine, mis on teinud kümnetele tuhandetele eestimaalastele, hoolimata soost, rahvusest või nahavärvist, tuttavaks talgutel käimise traditsiooni. 2008. aastal Eestist alguse saanud Teeme Ära liikumine on jõudnud juba enam kui sajasse riiki ning sel sügisel toimub ka üleilmne maailmakoristuspäev.

Levitagem oma talgupisikut nii lähedal kui ka kaugemal, sest sellel on tõepoolest võlujõud! Tegusa talgupäeva käigus saavad ühiselt nagu möödaminnes tehtud vajalikud tööd ja räägitud vajalikud jutud. Saab süüa, saab sauna ning pärast tunnevad kõik end ühise suure perena. Ja sellel polegi enam tähtsust, kuidas piir Meie ja Nende vahel varem jooksis – piirid hajuvad. Nemad on Meie.

Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Eestil on pakkuda maailmale oma koostöölahendus: sajandeid tuttav talgutraditsioon. Levitagem oma talgupisikut nii lähedal kui ka kaugemal, sest sellel on tõepoolest võlujõud!

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706