Erkki Peetsalu: Kuidas saada päriselt vabaks?

Mustad Volgad voorisid Kremli väravatest sisse ja välja. Püssimehed Lenini mausoleumi auvalves vaikisid nagu ikka. Inimesed jalutasid. 19. augusti keskpäev Punasel väljakul paistis rahulik.

20. augusti hommikul teel Kaukaasia poole äratas meid rongi raadiost venekeelne käre hääl. Rääkis Gennadi Janajev, NSV Liidu Ministrite Nõukogu aseesimees ja Riikliku Erakorralise Seisukorra Komitee liige. Läbi krabiseva krapi kuulsime, et Moskvas on toimunud riigipööre: välja on kuulutatud erakorraline seisukord. Rong kihutas mitme tuhande kilomeetri kaugusele kodust ja meie, teel mägimatkale Elbruse jalamil, otsustasime põrutada edasi tundmatusse tulevikku, tulgu mis tuleb.

3000 meetri kõrgusel asuva baaslaagrini viis vilets auklik mägitee, kus liiguti peamiselt jala või hobustega. Panime telgid üles, et nädala aklimatiseeruda ja matkaks valmistuda. Nädala lõpupoole sattus meiega juttu ajama juhuslik ratsanik. Kuuldes, et oleme Eestist, andis ta lugeda päevi vana venekeelse ajalehe, millest leidsime napi sõnumi, et Eesti on kuulutanud end iseseisvaks. Otsisime kottidest välja kuivatatud rosinad ja virsikud ning keetsime lõkkel kisselli, et ootamatut uudist tähistada. Puude vahele mäe taustal oli tõmmatud sinimustvalge. Jah, vabaduse tunne oli ju mitu aastat juba õhus, aga kuidas see vabaks saamine neil 1991. aasta ärevatel augustipäevadel päriselt käis ning mida see nüüd tähendab, me veel ei teadnud. Ei teadnud Tallinna Teletorni juurde saadetud Vene sõjaväe rasketehnikast ega rahulikuks jäänud rahvast. Ei teadnud ka väikesest Islandist, kes oli Eesti iseseisvuse taastamist esimesena tunnustanud.

Võõrvõimu alt vabanesime me kõik koos, aga igaüks isemoodi. Vaadates tagasi oma 100-aastase riigi käekäigule võime üllatusega avastada, et väga paljudele meist on Eesti võimaldanud elada ühe eluaja jooksul otsekui mitu elu. Elada nagu filmis. Ja nende elude jooksul oleme saanud mitu korda vabaks, välistest kammitsatest.

Täna, väikese Eesti riigi suurel sünnipäeval, on õige hetk küsida, kuidas saada päriselt vabaks – ja üha uuesti? Vabaks madalusest, kadedusest, sõgedusest, rumalusest, hirmust, vihast, himudest... Kuidas saada inimestena vabaks ja suureks sisemiselt?

Sajaga aitäh Sulle, Eesti, et Sa oled olemas ja annad võimaluse vabaks saamist õppida!