Kirg jäädvustada lennumustreid

Lendavad linnud, randtiirudest piiritajateni, muutuvad fotograafi Xavi Bou jäädvustustes sürrealistlikeks jälgedeks. Oma pilte loob ta kõrglahutusega videokaameraga.  Foto: Fotod: Xavi Bou

Fotograaf jäädvustab nähtamatuid mustreid, mida linnud taevasse joonistavad.

Kui linnud jätaksid taevasse jälgi, millised need välja näeksid? See küsimus on Barcelonas elavat fotograafi Xavi Boud aastaid paelunud. Nii nagu madu jätab üle liiva siueldes loogelise jälje, peab ka linnu järel moodustuma mingi muster, kujutas ta ette. Kuid mõistagi ei jäta linnud lennates mingeid jälgi, vähemalt mitte palja silmaga nähtavaid. Viimased viis aastat üritas nüüdseks 38-aastane Bou lendavatest lindudest maha jäävaid tabamatuid jooni pildile püüda ehk, nagu ta ise ütleb, nähtamatut nähtavale tuua.

Foto: Xavi Bou

Kõigepealt tuli tal loobuda pelgalt vaatleja rollist. „Varem sõitsin mööda maailma ringi nagu looduseuurija ja vaatlesin loodust,“ ütleb ta. Bou hakkas uurima fototehnikaid, mille abil ta saaks väljendada oma loodusearmastust ja näidata lindude ilu seninägematul viisil.

Lõpuks valis Bou töötamiseks videokaamera, millega filmitud materjalist ta eraldab kõrglahutusega fotosid. Ta filmib lendavaid linde, valib siis ühe filmilõigu ja sulandab eraldi kaadrid üheks pildiks. Bou meelest sarnaneb see protsess filmi ilmutamisega: ta ei tea ette, milline on lõpptulemus, kuni jõuab kätte see maagiline sekund, mil pilt hakkab kogu oma pöörasuses ja sürrealistlikkuses ilmet võtma.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti jaanuarinumbrist.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.
Foto: Xavi Bou
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706