Mis saab neist, keda ei valitud?

Kitsed Bella (vasakul) ja Ella söövad Minnesotas Freeborni maakonnas vee ääres rohtu. Mõnikord müüakse maakonnalaadal võistelnud loomad piima- või lihaloomana maha. Teised, nagu Bella, saavad ajapikendust ja naasevad oma kodukarjamaale.  Foto: R. J. Kern

Minnesota maakonnalaatade loomakonkurssidel valitseb tihe konkurents. Võidavad üksikud. Mis saab teistest?

Maakonnalaat on natuke nagu loomade iludusvõistlus. Viis, kuidas me kitsi ja lambaid valiku teel aretame, on kujundanud nende evolutsiooni käiku.

Kui kolisin Denverist Minnesotasse, tahtsin seda kariloomade sugupuude konkurentsi pildile

püüda. On üks Will Farrelliga film rallisõitjatest, „Talladega ööd“. Seal ütleb isa talle: „Kui sa pole esimene, oled viimane.“ Maakonnalaatadel valitseb sama mõtteviis: omanikud loodavad oma loomast üldvõitjat, aga enamik ei võida. Eks me kõik teame, mis tunne on, kui sind ei valita, olgu siis lõpuballile või korvpallivõistkonda või töökohale. Aga kuidas see välja näeb?

Näitustel jälgisin, kuidas kohtunikud loomad üles rivistavad ja neid hindavad. Siis läksin nende loomaesitlejate juurde, kelle loom ei võitnud, ja küsisin, kas ma tohin teha neist koos loomaga stiliseeritud portree. Stuudio stiilis taust lisab veidi ametlikkust, aga põrandal on sõnnikut ja heina, mis näitab võttepaiga ehedust. Palusin lastel kujutleda end järgmise aasta võitjana, ja otsekohe võis näha nende enesekindlust.

Kaotusekibedus ei kestnud kaua. Et saada teist vaatenurka, otsustasin pildistada samu lapsi ja nende loomi (vähemalt neid, keda laadal maha ei müüdud) ka kodukarjamaal.

National geographic
National Geographic on maailma suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti novembrinumbrist.

Angoora kits Annabelle (paremal), kelle kasukast tehakse mohääri, longib koos Pranceriga läbi lume. Kern pildistas kümnel Minnesota maakonnalaadal loomi, kes ei võitnud, ja sõitis hiljem risti-rästi läbi osariigi, et käia nende kodudes.  Foto: R. J. Kern
Nelly (vasakul) sööb koos oma tollase paarilise Redrockiga Clay maakonnas oma kodukarjamaal rohtu. Kitsi ja lambaid pildistama ajendas Kerni see, et need olid ühed esimesed loomad, kelle inimene kodustas. „Me oleme selles ainulaadses suhtes koos arenenud,“ ütleb ta. „See on kahepoolne suhe.“  Foto: R. J. Kern
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657