Erkki Peetsalu: Vaikuse meri kullapalaviku eel

„Müüa või rentida päikselised kinnistud Vaikuse mere kaldal. Ei luba enda kuulutust kopeerida. Maakleritel mitte tülitada.“ Kuulutusel just nii seisiski. See ei olnud unenägu. Vist.

Ideaalne paik kinnisvaraarenduseks, maavarade kaevandamiseks, planetaarsete transiitlendude stardiplatvormiks asub vaid 400 000 kilomeetri kaugusel. Jah, jutt käib planeedi Maa kaaslasest Kuust, millele on alanud uus tormijooks, järjekorras juba teine.

Võidurebimise avaetapp kulmineerub lähikuudel: viis meeskonda, kes on jäänud pingutama Google’i Lunar XPrize’i auhinna – 20 miljoni dollari – nimel, peavad oma innovaatilise liikuri Kuu poole teele saatma hiljemalt detsembri lõpuks. Seejärel on veel natuke aega, et liigutada oma masinat Kuu pinnal esimesena vähemalt 500 meetrit, edastades sellest Maale kvaliteetseid pilte ja videoid.

Tegemist on kõigi aegade esimeste erarahastusega meeskondadega, kes üritavad enda väljatöötatud tehnoloogiate abil hakata kasutama Kuul ringi liikumiseks eri tüüpi sõidukeid. Raha on nad arendustööks kulutanud kõik palju, kuid erakapitali, ja kordades vähem kui poole sajandi eest. Ent nüüdki käib mäng võimu ja raha nimel.

„Seal üleval on 20 triljoni dollarilised tšekid, mis lihtsalt ootavad rahaks vahetamist!“ ütles mees, keda peetakse üheks erakosmosetööstuse praegustest mootoritest, XPrize’i sihtasutuse asutaja ja juht. Kosmosetööstur, kelle firma koostab kasumlikkuse prognoose kaevandamise kohta enam kui 600 000 asteroidilt, ei tee nalja. XPrize’i sihtasutus tahab oma konkurssidega laiendada leiutamise ja tehnoloogia piire ning rajada teed uude ajajärku. Eesmärk on muuta Kuu ja kaugemadki taevakehad lihtsalt ja odavalt ligipääsetavaks.

Kuu uurimist ja kasutamist reguleeriv ÜRO avakosmoseleping ei luba ühelgi riigil nõuda Kuu üle suveräänseid õigusi. Siiski arvatakse, et maailma esimeseks triljonäriks saab just kosmoseettevõtja, kes kaevandab Kuu pinnasest Maal haruldast heelium-3’e. Või teenib hiigelkasumeid, kaevandades asteroididelt ja ka teistelt Maa-lähedastelt objektidelt robottehnoloogia abil kulda, hõbedat, plaatinat, titaani jm.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Kosmoseäri tõotab ülikasumeid, tunda on kullapalaviku hõngu. Praegu veel seisab Vaikuse meri Kuu Maa-poolsel küljel vaiksena, selle rahu ei häiri maandujate hordid ega arendus. Kui kauaks?

Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Praegu veel seisab Vaikuse meri Kuu Maa-poolsel küljel vaiksena, selle rahu ei häiri maandujate hordid ega arendus.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706