Loomast kiviks - erakordne leid Kanadas

Rabav leid. Umbes 110 miljoni aasta eest vantsis see soomusrüüga rohusööja nüüdses Lääne-Kanadas, kuni üle kallaste tõusnud jõgi kandis ta avamerre. Dinosauruse veealune matusepaik säilitas tema soomusrüü detailideni. Koljul on näha katusekive meenutavad plaadid ja hall kivistunud nahast pealiskiht.  Foto: Robert Clark

Kuidas ühest Kanada karjäärist leiti üks kõige paremini säilinud dinosaurusi.

2011. aasta 21. märtsi pärastlõunal kaevas ekskavaatorijuht Shawn Funk karjääris pinnast lahti, oskamata aimatagi, et varsti kohtub ta draakoniga.

 

Pusle kokkupanek. Elusana oli see võimas rohusööja, üks nodosaurustest, 5,5 meetri pikkune ja kaalus 1,3 tonni. Teadlaste oletusel kivistus ta algul tervena, aga kui ta 2011. aastal avastati, oli ainult eesmine pool, koonust puusadeni, piisavalt terviklik, et üles leida. See eksemplar on parim nodosauruse fossiil, mis iial leitud. KAHEKSAST PILDIST KOKKU PANDUD LIITFOTO PILDISTATUD ALBERTAS DRUMHELLERIS KUNINGLIKUS TYRRELLI PALEONTOLOOGIAMUUSEUMIS (KÕIK)  Foto: Robert Clark

Too esmaspäevane päev oli Millenniumi kaevanduses, Alberta provintsi Fort McMurray linnast umbes 27 kilomeetrit põhjas asuvas hiiglaslikus avakaevanduses, mida käitab energiafirma Suncor, alanud nagu iga teinegi. Funki hirmkõrge ekskavaator õgis tund tunni järel endale teed naftaliivadeni – üle 110 miljoni aasta tagasi elanud ja surnud meretaimede ning -loomade muundunud jäänusteni. See oli ainus ürgse elu märk, mida ta alatasa nägi. Kaevanduses töötatud 12 aasta jooksul oli talle ette sattunud kivistunud puitu ja vahel mõni kivistunud känd, aga ei ühtki loomajäänust – ning mõistagi mitte dinosaurust.

Poole kahe paiku aga kolksatas Funki kopp vastu midagi ümbritsevast kivimist märksa kõvemat. Moreenist veeresid välja veidrat värvi kamakad ja libisesid nõlval allapoole. Mõni minut hiljem hakkasid Funk ja töödejuhataja Mike Gratton nende Kreeka pähkli karva kivide üle pead murdma. On need kivistunud puidu liistakud, või ehk roided? Siis pöörasid nad ühe teistpidi ja nähtavale tuli veider muster: ridade kaupa kahvatupruune kettaid, igaühe ümber sinkjashallist kivist ring.

National geographic
National Geographic on maailma suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

„Mike ütles otsekohe, et see asi tuleb järele uurida,“ rääkis Funk ühes 2011. aasta intervjuus. „See oli meile midagi täiesti ennenägematut.“

Kõdunemisest pääsenud. Soomuksauruste kilbised, nende kaubamärk, pudenesid tavaliselt kõdunemise algstaadiumis laiali, selle nodosaurusega nii ei läinud. Erakordselt hästi säilinud soomusrüü (pildil peaaegu elusuuruses) avardab teadlaste arusaama nodosauruste välimusest ja liikumisviisist.  Foto: Robert Clark

Ligi kuus aastat hiljem lähen Kuningliku Tyrrelli Muuseumi fossiiliprepareerimislaborisse, mis asub Alberta tuulisel kõnnumaal. Ruumikas hoidlas undab ventilatsioon ja surisevad tillukesi suruõhuhaamreid meenutavad nõelja otsaga tööriistad, millega tehnikud kraabivad luid kivimist puhtaks. Minu tähelepanu aga köidab nurgas seisev 1100-kilone kivimürakas.

Esmapilgul paistavad need kokku pandud hallid plokid 2,75 meetri pikkuse dinosauruseskulptuurina. Selle kaela ja selga katab mosaiikne luust soomusrüü ja iga soomust ümbritseb hall rõngas. Kael kaardub graatsiliselt vasakule, otsekui küünitades mõne maitsva taime järele. Aga see ei ole elutruu skulptuur. See on päris dinosaurus, koonust puusadeni kivistunud.

Mida rohkem ma seda vaatan, seda pöörasem see tundub. Looma koljul pungitavaid mügarikke kilbiseid katavad ikka veel kivistunud naha jäänused. Sauruse parem esijalg lebab tema kõrval, viis varvast ülespoole sirutatud. Ma võiksin tema tallal soomused üle lugeda. Muuseumi doktorikraadiga teadur Caleb Brown muigab minu jahmatuse peale. „Meil pole siin lihtsalt luustik, vaid dinosaurus. Selline, nagu ta oli,“ ütleb ta hiljem.

Paleontoloogidele on selle dinosauruse hämmastav kivistumise ulatus – mis on tingitud kiirest mattumisest meresetetesse – nagu haruldane loteriivõit. Tavaliselt säilivad ainult luud ja hambad, ning vaid harva asenduvad ka pehmed koed mineraalidega, enne kui jõuavad ära kõduneda. Ka pole tagatud, et fossiil säilitab elutruu kuju.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti juuninumbrist.

Viimane söömaaeg? Kuningliku Tyrrelli Muuseumi tehnik Mark Mitchell vabastab aegamisi nodosauruse jalga ja soomuselist tallamõhna kivimist. Mitchelli hoolikas töö säilitab tulevikuks looma mõistatuslikud tunnused, sealhulgas kobara veerisetaolisi moodustisi (alumisel pildil), mille asukoht viitab, et need võivad olla tema viimase söömaaja jäänused.  Foto: Robert Clark
Foto: Robert Clark
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657