National geographic logo

Erkki Peetsalu: Aastalõpukõne

Jaga lugu:

Just praegu, kui sa neid ridu loed, istun ma oma töötoas ja mõtlen. Istun ja mõtlen, käed klaviatuuril, mida kirjutada, aga ühtegi mõtet ei tule. Nagu peoga pühitud, pea on tühi.

Just praegu, kui sa neid ridu loed, istub president oma kabinetis ja mõtleb. Istub ja mõtleb, sulepea käes, mida öelda oma rahvale, aga ühtegi mõtet ei tule. Nagu peoga pühitud, pea on täiesti tühi. Just praegu, kui sa neid ridu loed, istub peaminister, ja pea on tühi. Peadirektor, peaarst, peainsener – pea on tühi.

Praegu, kui sa neid ridu loed, saad sa korraga aru, et ka sinu pea on tühi. Mõni mõttekribal veel uitab ja nüüd on su pea täiesti tühi. Nii tühi, et sa tunned end olevat otsast lõpuni tühja täis. Tühjus on täitnud su käed, jalad, kogu keha. Tunne seda tunnet. Tühi ruum sinu sees avardub, laieneb, muutub otsatuks tühjuseks, mis on täidetud vaikuse ja rahuga. Sa tunned, et oled osa suurest tühjusest, mis aina rohkem avardub. Kõikjal on rahu, vaikus, avar tühjus. Korraga tajud, et sa oled ise kogu see tühjus, mis sisaldab kõike ja mittemidagi. Sa oled üks suur otsatu tühjus. Sa oled olemine. Sa oled.

Olles mõni hetk olemist tajunud, hakkad sa ennast jälle tasapisi oma kehas tundma. Sa tunned oma käsi ja jalgu. Sa märkad, et tunned end nüüd oma kehas teisiti: elusamana, väge täis. Sa loed neid ridu ja oled jälle tagasi siin, sina ise, tervem ja täiuslikum kui mõne minuti eest.

„Mis see nüüd oli?! Segi oled läinud või,“ küsib keegi.

National geographic
National Geographic on maailma suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses. Hind: e-arve püsimaksega 6,95 € kuus, aastaks 79 €

Mina istun ikka oma töötoas, käed klaviatuuril, ja korraga tean, mida kirjutada. Ma tahan öelda, et nende ridade lugemisega oled sa teinud ise endale suurima pühadekingituse. Kui sa seda kohe ei mõista, siis ühel päeval kindlasti. Tühjus ei ole mingi tühiasi, veel vähem tühjuse tundmine!

PS Minu aastalõpukõne on väikese viguriga teaduseksperiment, mis mõeldud selleks, et sa saaksid ise enda peal katsetada, kuidas toimib mõtte jõud, millest me selles ajakirjanumbris kirjutame…

Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Minu aastalõpukõne on väikese viguriga teaduseksperiment, et sa saaksid ise enda peal katsetada, kuidas toimib mõtte jõud.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)tellimine@nationalgeographic.ee
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044rain.vaat@aripaev.ee
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100erkki@maailmad.ee
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108margit.raias@gmail.com
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163sven@greengreen.ee
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657robin.tiits@aripaev.ee