Kuidas kasvatada terveid ning õnnelikke koeri ja kasse

Oma südame ja kodu avamine lemmikloomale (või mitmele!) annab sulle hellituste, naeru ja armastusena tuhandekordselt tagasi.  Foto: National Geographic

Oma südame ja kodu avamine teisele liigile lihtsalt seltsi pärast on inimeste ja loomade sideme ehedaim väljendus. Ükskõik, kas sul on olnud lemmikloom juba aastaid või sa otsid alles oma esimest karvast seltsilist, hoiad nii inimesed kui ka loomad õnnelikud, kui saad võimalikult heaks lemmikloomaomanikuks.

Neilt lehekülgedelt leiad asjatundja soovitusi lemmikloomade levinud tervise-, käitumis- ja koolitusprobleemide kohta, nõuandeid oma järgmise neljajalgse sõbra leidmiseks ning parimate lemmikloomatarvete valimiseks ja kasutamiseks, kasulikke käitumisnippe ja koolitusvõtteid, toitmissoovitusi, esmaabi põhitõdesid ning palju muud.

Mitte keegi pole täiuslik, ammugi siis meie lemmikloomad. Sageli aga on „mitte päris täiuslik“ enam kui piisav, et kõik oleksid rahul, nii inimene kui ka loom. Kuidas saab olla kindel, et su looma vajadused on rahuldatud, tal on mõnus olla ja ta elab sisukat elu? Esmajoones peab tal olema toitvat toitu, värsket vett ja mugav magamisase, kuid et loom oleks tõeliselt õnnelik, on vaja ka rikast keskkonda, armastust ja kaastunnet. Pole mingi üllatus, et see on nii loomade kui ka inimeste õnne valem, sest kõik me vajame sisuliselt sama.

Keskkonna rikastamine tagab loomadele võimaluse liigiomaselt käituda ning kogeda stiimuleid ja väljakutseid, mida nad kogeksid looduses. Inimese ja lemmiklooma suhetes on põhiline armastus. Veeda oma lemmikloomaga võimalikult palju aega. Üheksal juhul kümnest tähendab õnn lemmikloomale sinuga koos olemist. Ja siis on veel kaastunne. Mitte miski eespool nimetatust poleks võimalik ilma inimliku kaastundeta, mis ajendab meid tegema üksteise, oma planeedi ja oma loomade heaks seda, mis on õige.

Loe pikemalt National Geographic Eesti eriväljaandest "Lemmikloom" (august 2023).

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706