Erkki Peetsalu: Hinge roostes krigin

Emotsioonide keerises impulsiivseid otsuseid tehes võime oma mõtlematut teguviisi hiljem väga kahetseda. Nii on see väikeste ja suurte asjadega, aga eelkõige sellistega, mille tagajärjed on pöördumatud. Kahtlemata on selleks enesetapukatse, mida Eestiski kahetsusväärselt sageli ette tuleb.

Seekordne kaanelugu Katiest ja tema näost puudutab sügavalt. Olukorrast, kuhu teismeline Katie Stubblefield end 18-aastasena mõtlematu teo tagajärjel ise pani, on erakordselt raske välja tulla. Tegelikult isegi võimatu. Aga Katie otsustas valust hoolimata üritada. Tema südikus ja sisemine jõud on kadestamisväärsed, kuigi tema seisund võib kõrvaltvaatajale paista täiesti lootusetuna. Katie valis uuesti elu.

Suitsiidini võivad inimese viia erinevad asjaolud, sealhulgas vaimne tervis. Kõige sagedasemad põhjused enese elu kallale minekuks on suhteprobleemid, kogetud või ees ootav kriis, sõltuvust tekitavate ainete kasutamine, tervis, rahamured jm ületamatutena näivad probleemid. Enesetapp on ka Eestis tõsine valupunkt. Ligi paarisaja eestimaalase suitsiid igal aastal pole üksnes nende lähedaste, vaid kogu Eesti tõeline kaotus. Kui lisada meie suurele suitsiidinäitajale veel tule-, vee- ja liiklussurmad ning muud õnnetused, on traagilisi hukkumisi ilmselgelt liiga palju. Meid on ju niigi vähe, rääkimata sellest, et iga inimene on hindamatu väärtusega. Siinses mängus on meile antud vaid üks elu – seega iga elu loeb!

Häbitunne kaotada oma väline veatu kuvand ei kaalu kindlasti üles probleemiga silmitsi seismist. Julge endale oma hingehaavu tunnistada, neid teadvustada ning mitte kinni mätsida. Inimeseks kasvamine on lõputu protsess läbi iseenda loodud paradiisi- ja põrgukogemuste. Proovi erinevaid meetodeid oma hingeprügi koristamiseks, olgu selleks kasvõi Ingvar Villido loodud emotsioonide vabastamise tehnikad, Brandon Baysi rännaku-meetod, erinevad hingamistehnikad või mõni muu lähenemine, mille ise leiad või professionaalne nõustaja soovitab. Igast olukorrast leidub väljapääs, räägi inimestega ja julge küsida abi.

„Ava uks ja astu üle läve. Kas kõik on uus ja tundmatu? Hinge roostes krigin kajab öhe. Käes on lahkumise tund,“ lausus kord Tõnis Mägi oma laulus „Aeg on lahkuda“. Näosiirdamise läbi teinud noor naine loodab, et tema loost õpivad teised temaealised ja vanemadki inimesed. „Mis su elus ka ei juhtuks, ma võin öelda, et see on vaid ajutine,“ ütleb Katie. „Ja mis ka ei oleks, alati on olemas keegi, kellega sa saad rääkida.“

Just maailmakoristuse kuul on hea aeg alustada oma sisemise prügi koristamist. Mida vähem kõlab hinge roostes krigin, seda paremini käib kogu maailma uks.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.
Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Inimeseks kasvamine on lõputu protsess läbi iseenda loodud paradiisi- ja põrgukogemuste.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706