Erkki Peetsalu: Kogukondade tarkus

Elame kummalisel ajal, äreval ja ebakindlal, põneval ja inspireerival. Ilmaelu arenguid jälgides tekib tunne, et meile tuttava maailma õmblused kärisevad, kõik teada olev justkui rebeneb. Looduse reeglite järgi tähistab iga lõpp millegi uue algust.

Murrangulised muutused meie elukorralduse eri külgedes viitavad, et konkureerimisele ning eraldatusele rajatud eluviis hakkab ammenduma. Mis tuleb senise asemele? Üks võimalus on, et selleks saab koostööle, teadlikkusele ja terviklikkusele tuginev käsitlus elust. Kuidas koos lahendada meie kõigi ees seisvaid väljakutseid 21. sajandil? Valmis lahendusi pole kellelgi, aga mõned vastused on juba olemas. Vähemalt nõnda ütlevad teistmoodi tegutsemisvorme omal nahal proovivad inimgrupid ja kogukonnad.

Sotsiaalne, majanduslik, ökoloogiline ja maailmavaateline aspekt kannavad iga kestliku kogukonna tegevust. Sellisel seisukohal on maailma eri paigus tegutsevad ökokogukonnad, pakkudes sarnast lähenemist – seejuures teaduslikult uuritud kujul – ühiskonnale laiemaks juurutamiseks. Suuremad ökokogukonnad kui ühiskonna minimudelid on juba aastakümneid katsetanud innovaatilisi elamise ja olemise vorme – eksperimentaalselt, mänguliselt, teadvustatult. Ökokogukondi tegutseb nii ürgse looduse keskel kui ka linnakeskkonnas. Paljud neist on keskendunud just äärmusliku urbanismi tasakaalustamisele, juhtides tänase ületarbimisühiskonna liikmete tähelepanu vajadusele arvestada senisest palju enam meie koduplaneedi hea käekäiguga.

100. sünnipäeva tähistav Eesti riik, mis otsib järgmiseks 100 aastaks uut ideed ja juhtmotiivi, võiks näidata maailmale eeskuju. Jätkusuutliku arengu esikohale tõstmiseta ei saa niikuinii läbi enam ükski riik, kuid meie võiksime teistest eristuda – saada suunanäitajaks läbinisti looduslähedase ja kestliku ühiskonnamudeli loomisel. Eesti on väike ja siinne ühiskond hea platvorm laiema muutuse läbiviimiseks nii mõtteviisi kui ka praktilise elukorralduse tasandil. On parim aeg panna kõrvale murenev e-riigi kuvand ja astuda järgmine, teadlik ning jõuline samm kestlikumasse tulevikku.

Juulikuu toob Tallinna külje alla kokku 500 jätkusuutliku eluviisi arvamusliidrit, eksperti ja praktikut üle kogu maailma, ka Eestist. Euroopa Ökokülade võrgustiku rahvusvaheline konverents “Teadlike kogukondade tarkus”, mida korraldavad Eesti Ökokogukondade Ühendus ja Lilleoru kogukond koos vabatahtlikega, võimaldab jagada kogemusi ning õppida teistelt, kuidas elada suuremas tasakaalus iseenda, üksteise ja loodusega.

Kogukondade tarkus on enamikul meist kusagil hingesopis olemas. Kas võtame oma igapäevaelu lähtekohaks senisest suurema kooskõla loodusega ning harmoonilisema arengu, on aga otsustamise küsimus. Kuidas otsustad sina?

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.
Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

On parim aeg panna kõrvale murenev e-riigi kuvand ja astuda järgmine, teadlik ning jõuline samm kestlikumasse tulevikku.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706