Erkki Peetsalu: Sinu ema kuldsed sõnad

„Kui hakkad sõduriks, saab sinust kindral. Kui hakkad mungaks, saab sinust paavst!“ ütles ema pojale. Poiss kuulas ja sai indu, sirgeldas pintsliga, tõmbas jooni, lisas ohtralt värvi – ning temast sai Picasso. Päris nii lihtne see muidugi polnud, ent anne, töökus ja hea õnn vormisid geeniuse, kellel püsisid vanuigigi meeles ema kuldsed sõnad.

Portreteerime seekordses kaaneloos eelmise sajandi suurkuju, kelle kohta kehtib aegumatu reegel: geeniuseks ei sünnita, geeniuseks saadakse. Sul võib ju olla sünnipärane eeldus tippude vallutamiseks muusikas, matemaatikas või milles iganes, kuidsinna tippu keegi sind ei kanna, ise peab ronima. Ja kui ronima ei hakka, ei jõuagi tippu, hoolimata sellest, kui erilised anded sinu ilmaletuleku stardipaketis sulle kaasa anti.

Igaühes meist on peidus hea annus geeniust, täpselt nagu Picassos – poisis, kes maalis end maailmakuulsaks kunstnikuks ning elas pika ja põneva, lausa lopsaka elu. Enamik meist kasutab aga üksnes kübekese oma potentsiaalist. Miks? Sest nii on mugavam. Sest puudub eneseusk. Sest me kardame läbi kukkuda. Oleme laisad. Üleolevad. Ebakindlad. Sest me ei julge riskida. Rahuldume keskpärasega. Ah, mis nüüd mina …

Tänavu, Eesti riigi 100. sünniaastal, tähistab National Geographic oma ümarat tähtpäeva, 130. tegevusaastat. Täpselt nii nagu Eesti riigi sünnile kaasa aidanud inimestel, jagus ka 30 aastat varem, 1888. aastal ühe pisikese geograafiaühingu asutajatel julgust ja eneseusku, et alustada midagi uut ja suurt. Üsna samamoodi nagu toona, küsivad tänased ärksamad ühiskonnategelased ja maadeavastajad – mida me saame ühiselt teha, et teadlikumalt edasi minna?

National Geographic on küsinud endalt ikka ja jälle iga natukese aja tagant sama küsimust. Küsib nüüdki, nn tõejärgsel ajastul. Sotsiaalmeedia on aidanud viimastel aastatel kinnistada igiammust teadmist, et tõde asub vaataja silmades, ja kõverpeeglis. Nüüd, mil on tõstatunud teravalt ühismeedia manipulatiivne pale, peame avalikus inforuumis taas küsima: kuidas edasi? Üks on selge. Veelgi olulisemaks muutub ajakirjandusliku sisu kvaliteet, seejuures saame me kvaliteetajakirjandust toetada üksnes oma teadlike meediatarbimise valikutega.

Meie siin jätkame teaduspõhist ajakirjandust ja inspireerivate lugude jutustamist. Täna tuletame sulle meelde sinu enda ema kuldseid sõnu – neid, mida ta ütles Picasso ema suu läbi. Su võimetel pole piire!

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.
Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Igaühes meist on peidus hea annus geeniust, täpselt nagu Picassos. Enamik meist kasutab aga üksnes kübekese oma potentsiaalist. Miks?

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706