Erkki Peetsalu: Nii petlik on õnn

Elasid kord naine ja mees. Neil olid toredad lapsed, mõnus kodu, põnev töö. Ühel päeval ütles naine mehele: kui ta võidaks lotoga, läheks ta ära. Mees kinkis naisele lotopileti. Naine võitis jackpot’i, ja läkski.

„Nii petlik on õnn…“ kumiseb kõrvus. Kuigi väliselt võib inimesel kõik õnne jaoks vajalik olemas olla, peab ta sisemise õnnelikkuse kogemiseks julgema ausalt otsa vaadata nii iseendale kui ka partnerile. Kui inimest ja tema lähisuhet hoiab armastuse asemel koos hirm, on õnnelikkuse taasleidmiseks vaja muutust. Õnne valem on aga igaühele isesugune: mis ühele õnn, on teisele õnnetus. Õnne kogemine on ühelt poolt vaatenurga küsimus, teisalt sisemine seisund, samas sõltub õnnelikkus ka erinevate õnnetunnet kujundavate tegurite koosmõjust.

Õnnelikkuse uurijatel ja asjatundjatel on oma nägemus. Pereterapeut Katrin Saali Saul ütleb, et inimese subjektiivne õnnetunne seisab neljal vaalal: tervislik seisund, paarisuhe, eneseteostus ning füüsiline ja materiaalne turvatunne. Seejuures mõjutab paarisuhe tugevalt kõiki neid teisi aspekte.

Üleilmset õnnelikkuse raportit kokku panevate teadlaste sõnul mõjutavad inimese õnnelikkust tegurid, mis on vahetult seotud nii kultuuriliste väärtuste kui ka riigi valitsemisega. Nendeks kuueks kategooriaks, mis kujundavad ligi kolmveerandi inimese õnnelikkusest, on tugev majanduskasv, pikk tervena elatud eluiga, head sotsiaalsed suhted, heldus, usaldus ja vabadus elada soovitud elu.

Enamik meist on kuulnud, et kauges Bhutanis elavad maailma kõige õnnelikumad inimesed. Mida teevad aga Taani, Costa Rica ja Singapur, et hoida oma elanikkond maailma õnnelikemate inimeste esirinnas? Selle numbri kaaneloost selgub, et mõned paigad oskavad, tahavad ja suudavadki teadlikult oma elanike õnnetunnet suurendada. Ühiskond ja kogukond mängivad inimese õnnelikkuse tegurite orkestris kindlasti olulisi partiisid, kuid esimeseks viiuliks jäävad siiski perekond ja paarisuhe.

Laengut paarisuhtes saab mõõta matemaatikast tuttava reegli abil: miinusmärk suhte ees muudab märki suhte sees. Ajaloostki on teada, et kui vanamoodi enam ei saa, aga uutmoodi veel ei oska, tuleb revolutsioon. Jäägu see postulaadiks ka isikliku õnne valemi leiutajatele.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.
Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Ühiskond ja kogukond mängivad inimese õnnelikkuse tegurite orkestris kindlasti olulisi partiisid, kuid esimeseks viiuliks jäävad siiski perekond ja paarisuhe.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706