NG eriväljaanne: Supertoidud

Tervislik toitumine – kas see on kunst, teadus või mõlemat? Toitumisteadlased kõikjal maailmas uurivad, kuidas ja miks mõjutab meie tervist see, mida me sööme. National Geographicu eriväljaanne „Supertoidud“ pakub uuemat ja tõendatud teavet ligi saja toiduaine kohta, et inspireerida lugejaid tervislikumalt toituma ja elama täisväärtuslikumat elu.

Supertoit on termin, mida kohtame sageli meedias, uudisvoogudes ja kirevatel pakenditel. Ja ehkki me teame, et ei saa uskuda kõike, mida loeme, on mõned toiduained vaieldamatult toitainerikkamad kui teised. Supertoidud on tõesti olemas. Ehkki toitumisteadus areneb pidevalt, teame juba nüüd toitumise kohta rohkem kui eales varem, ning kui neid tarkusi rakendada igapäevamenüüs, võib see sõna otseses mõttes muuta meie elu.

Tänu teadusele oleme paremini kursis ka sellega, kuidas toidutootmine mõjutab meie planeeti. Eriväljaande autori sõnum on ühene ja nõuanne selge: taimne toitumisviis, mis suurendab isiklikku heaolu, on ühtlasi kõige kestlikum ka meie koduplaneedi ja keskkonna jaoks. Kuigi toitu valides mõeldakse eeskätt enda ja oma pere peale, tasub meeles pidada, et see mida me sööme, mõjutab palju enamat kui keha. Seepärast vajavad supertoidud uut määratlust, mis arvestaks nii meie planeedi kui ka meie enda tervist ning sisaldaks vajalikku teavet parimate valikute tegemiseks toidu valikul ja valmistamisel.

NG kevadine eriväljaanne „Supertoidud“ jaguneb temaatiliselt viide peatükki, mis tutvustavad kõige toitainerikkamaid toiduaineid eri kategooriates: köögiviljad, puuviljad, pähklid ja seemned, oad ja kaunviljad, täisteraviljad. Eriväljaanne annab lugejale nõu, kuidas kujundada tervislik toitumisviis ja tuua need väekad toiduained oma igapäevamenüüsse, unustamata ka seda, mil moel mõjutab meie kõigi toiduvalik keskkonda.

Eriväljaande autor P. K. Newby on Harvardi taustaga toitumisteadlane ja kirjanik, kes on üle 20 aasta uurinud toitumisega seotud haigusi ja õpetanud tudengitele, miks on oluline kogu teekond põllult lauale. Tema kirg toitumisõpetuse vastu pärineb elukestvast armastusest toidu vastu, mis on tekkinud koduköögis imemaitsvaid roogi valmistades ja restoraniäris töötades. Dr Newby veedab enamiku ajast kirjutades, loenguid pidades, kokates ning nõustades, kuidas üles ehitada tervislikumat ja kestlikumat maailma. Ta on National Geographicu raamatu „Foods for Health“ („Toidud tervise heaks“) üks autoreid ja töötab praegu oma järgmise raamatuga, et innustada inimesi elama võimalikult tervislikku elu, süües samal ajal maitsvat toitu. Rohkem teavet autori kohta leiab veebilehelt pknewby.com.

Loe lähemalt National Geographicu eestikeelsest eriväljaandest "Supertoidud", mis jõudis tellijateni mais ja mis on müügil kõikjal üle Eesti.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706