Tuttmakaakide olelusvõitlus Sulawesi saarel

Tuttmakaak ehk kohaliku nimega yaki uitab Sulawesi saarel ühe kaitseala rannal. Neid põnevaid ahve uurides saavad teadlased teada, mida nende sotsiaalne struktuur ütleb inimkäitumise kohta.  Foto: Stefano Unterthiner

Tuttmakaake kütitakse nende kodupaigas, ühel Indoneesia saarel liha pärast, peetakse lemmikloomana ja neid ohustab elupaikade vähenemine. Kas neid saab päästa?

Kui poleks olnud ulakat ahvi Narutot, kes olla pätsanud ühel Indoneesia kaitsealal fotograafi kaamera ja teinud endast selfi, oleksid tuttmakaagid ehk ikka veel vaikselt hääbumas, ilma et keegi neist teaks. Hiljem hakkas foto levima nagu viirus ja äkki oli Macaca nigra’l internetis miljoneid fänne, ning seda just siis, kui Rahvusvaheline Looduskaitse Liit, mis hindab loomade ohustatust, tegeles selle punkarisoengu ja merevaikkollaste silmadega liigi kandmisega maailma 25 ohustatuima esikloomalise hulka.

Makaak sünnitab umbes 20 kuu tagant ühe poja ja hoolitseb tema eest ise. Pisike saab piima vähem kui aasta, aga hoiab veel mitu aastat ema ligi. Noored isased lähevad lõpuks ära, et võistelda koha pärast teises rühmas.  Foto: Stefano Unterthiner

2015. aastal sai Naruto selfist loomakaitserühmituse People for the Ethical Treatment of Animals eestvõttel alguse autoriõigusi puudutav kohtuasi – kui pildi tegi ahv, kas see kuulub siis talle? ?, mis võib nihutada loomaõiguste piire. Naruto kuulsus pole aga toonud talle erilist tunnustust teiste makaakide seas, kes elavad koos temaga Sulawesi saarel Bitungi lähedal Tangkoko-Batuangus-Duasaudara looduskaitsealal.

„See on tema,“ ütles Liverpooli John Mooresi Ülikooli primatoloog Antje Engelhardt, osutades keskmise koera mõõtu makaagile, kes istus küürakil ja sügas end. Sel hetkel lähenes Narutole selja tagant isasloom nimega Alex ja kargas talle turja.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Loodusest varastatud väike Nona (Nona tähendab preilit) elab Kumersotis ühe perekonna juures ketis. Ohustatud tuttmakaake lemmikloomana pidada on keelatud. Loomakaitserühmitused püüavad neid leida ja päästa.  Foto: Stefano Unterthiner

„Nägid?“ itsitas Engelhardt, selgitades, et niimoodi päästab Alex end täbarast olukorrast. Rühma kõrgeima staatusega isasloom ehk alfaisane Charlie oli just krabanud Alexilt viigimarja, mida too kavatses sööma hakata. „Charliega ta kakelda ei riski, vaid näitab nördimuse väljaelamiseks jõudu endast alama looma peal,“ ütles Engelhardt.

Niipalju siis kuulsusest.

Engelhardt ja vahetuva koosseisuga rühm üliõpilasi on tuttmakaagi projekti raames uurinud kaitseala makaakide käitumist ja bioloogiat kümme aastat. Tuttmakaak, kohaliku nimega yaki, on üks seitsmest makaagiliigist, mis on tekkinud Sulawesil – kiiruga kritseldatud K-tähte meenutaval Indoneesia saarel, mille mägisest keskosast hargneb kiirtena neli poolsaart.

Lahti lõigatud ahvipoeg Tompasobaru turu kaalul on mõnele šokeeriv vaatepilt, teistele tõotab armastatud rooga. Sulawesi kristlaste külades on ulukiliha söömine tavaline ja ahve laialt saadaval, teiste seas ka tuttmakaake, kuigi nad on kaitse all.  Foto: Stefano Unterthiner

Viimastel aastatel on need äärmiselt ohustatud makaagid palju kannatanud, sest neid on kütitud liha pärast, püütud lemmikloomadeks ning külaelanike aiamaade ja kookospalmiistanduste jaoks ebaseaduslikult metsa langetades surutud üha ahtamatele aladele. Samal ajal võitlevad looduskaitsjad valitsuse plaaniga lubada loodusaladele teid ja tööstusi.

Aastatel 2009?2010 tehtud loenduste andmetel elab kaitsealal, mida hüütakse lihtsalt Tangkokoks, umbes 2000 yaki’t ja Engelhardti sõnul on neid praeguseks veel vähemaks jäänud. Kui palju neid leidub mujal Põhja-Sulawesil, pole teada. Sulawesist sadu kilomeetreid põhja pool Bacani saarel elab võõrliigina tuttmakaakide asurkond, mis olevat saanud alguse 1800. aastate keskpaiku kohalikule sultanile kingitud ahvidest.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti märtsinumbrist.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706