Erkki Peetsalu: Zoja, mu arm

„Käsi püsti, kes tahab lennata Marsile?“ Kümnest üks hüppab püsti, seitse jäävad kõhklevalt üksteisele otsa vaatama, kaks ei arva kunagi midagi. Pea ees tundmatusse hüppaja on peaaegu ühehäälselt otsustatud.

Ehkki see siin ei olnud esindusliku valimiga avaliku arvamuse küsitlus, annab vastus täpse läbilõike ühiskonnast. Riskialteid või nutikaid suunanäitajaid on alati vähem kui kahtlevaid sabassörkijaid, kuid kriitiline mass aktiivset vähemust paneb enamuse endale järgnema. Lihtsustatult võiks seda nimetada arenguks.

Seisame uue ajastu koidikul. Kosmos on popp. Elon Musk tahab lennata Marsile – kes hüppab pardale? Tehnoloogiat, mis hoiaks inimesi elusate ja tervetena nii Marsil kui ka pikal teel sinna, ei ole veel välja töötatud, kuid firma SpaceX plaanib saata esimesed astronaudid maagilisele punasele planeedile juba kaheksa aasta pärast. Nad maanduksid 2025.

Edasi-tagasi lennuks Marsile kulub peaaegu kolm aastat ja keegi ei tea täpselt, kuidas kogu see retk mõjub inimese kehale ja mõistusele. Uuringud näitavad, et üsna laastavalt. Ent inimese tervis ei ole kaugeltki ainus vastuseta küsimus Marsi-missiooni teostatavuse kohta ja seepärast ringleb teadusilmas täiesti vastakaid seisukohti. Meie ei lase end sellest häirida, otse vastupidi. November on meil kosmosekuu. Lisaks temaatilisele kaaneloole jõuab lugejateni mahukas NG eriväljaanne „Kas oleme üksi?“

Eesti teadlastel on olnud kosmose uurimisel oma sõna sekka öelda. Kosmos pole aga ammu enam üksnes teadus, vaid ka äri. Eestigi sihib rammusat suutäit: asutada Tartusse Euroopa Kosmoseagentuuri inkubatsioonikeskus. Põnev on olla osaline suures mängus, mis ei ületa üksnes riikide, vaid ka planeetide piire.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Millega see kosmos meid ikkagi ära võlub? On see püüd kõrgemale, kaugemale, ära siit. Unistus rikkusest, surematusest. On see tundmatu kutsung. Taevalik hurm, elu ja surm...

„Zoja, mu arm. See on ju igatsus hüperboloid. Insener Garini hüperboloid,“ ümiseks Trubetsky.

Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Millega see kosmos meid ikkagi ära võlub? On see püüd kõrgemale, kaugemale, ära siit. Unistus rikkusest, surematusest. 

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706