Välitööde märkmeid NG uurijatelt üle maailma

2013. aasta tornaado El Reno oli kõige laiem teadaolev tornaado ajaloos. Anton Seimon tahab aegluubis videote abil välja selgitada, kuidas tormid kahju teevad.  Foto: Tracie Alexis Seimon

Miks otsustas atmosfääriteadlane Anton Seimon pärast Oklahoma laastavat tornaadot koguda kokku kõik sel päeval sellest sündmusest jäädvustatud videod?

Kui 2013. aasta 3. mail tuiskas üle Oklahoma keskosa kõige laiem senimaani registreeritud tornaado, mis surmas 22 inimest, viibis Anton Seimon sellest umbes viis kilomeetrit lõuna pool. Mitu hukkunut olid Seimoni kolleegid, nende seas ka National Geographicu uurija Tim Samaras, kelle kukerpallitavat autot see 280 km tunnis liikuv tuulispask poolteist kilomeetrit endaga kaasa vedas.

Pärast tuule vaibumist jäi Seimonile ainult lein, ja rohkem küsimusi kui vastuseid. Miks oli see maru nii laastav? Seimon tahtis taastada teekonna, kuidas tornaado hävitas kõik, mis tema teele jäi, sealhulgas ka Samarase auto. Teadlane hakkas hankima tollel päeval võetud videosid lootuses, et ühtekokku loovad need tormist üksikasjaliku portree.

Pärast rohkem kui 125 video koondamist võib salvestuste sünkroniseerimisel näha tormi peaaegu iga nurga alt. Suurem osa edusamme on tehtud tornaadode kujunemist uurides, mis aitab selgitada, kuidas saaks inimene ennustada tormi võimsust ja liikumisteed. Seimoni väärtuslik informatsioon, mille ta sisestas Tornado Environment Displaysse ning avalikustas veebis, võib aidata lahendada teist laadi küsimusi, näiteks kuidas kiiresti liikuvad õhuosakesed kahju teevad?

Ta loodab, et nendes videotes kaader kaadri järel selguv vastus õhutab leidma iseäranis tormiohtlikes piirkondades uuenduslikke ehituslahendusi. Selle uurimine, kuidas vagunelamul katus pealt rebitakse, aitab õppida katuseid kindlamaks muutma just nimelt niisamuti, nagu õpitakse aegluupfilmist korvpalliviskeid. Korduvalt purunenud hooned tuleks tugevamini maa külge kinnitada. „Tänapäeval ei tohiks enam keegi tornaado tõttu hukkuda,“ ütles Seimon. Kuigi äärmuslike tormide sagedus ja jõud peaksid kliimamuutuse tõttu suurenema, on meil juba piisavalt teadmisi inimeste paremaks kaitsmiseks.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Teateid National Geographicu uurijatelt ja fotoajakirjanikelt üle maailma. Rohkem teavet selle kohta, kuidas NG rahastab teadus- ja uurimistööd, leiad veebist nationalgeographic.com/explorers.

Rohkem välitööde märkmeid leiate National Geographic Eesti oktoobrinumbrist.

 

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706