Linnapargid - kellele ja milleks

Suplejad kastavad end Eisbachis (Jääjões), Müncheni Inglise aia lühikeses tehisjões. Park on nime saanud 18. sajandil leiutatud ja populaarseks saanud vabas stiilis maastiku järgi.  Foto: Simon Roberts

Sellel paigal on oma võlu – rõõm olla ühtaegu eksinud ja päral.

Kõnnin omapäi, järgnen nimetule ojale Ohio kirdeosas. Ronin murenevate savikallastega jõeorus üle langenud puude, settest hägune vesi vahutab väikestes kärestikes. Veepinnal ja puudel tantsivad päikesekiired. Võtan saapad jalast ja pladistan paljajalu läbi väikeste lompide. Tunnen varvaste vahel muda jahedust. Taamal, kohe tõusu lõpus, kostuvad linna hääled, kord valjenedes, siis jälle taandudes. Tsivilisatsioon on nii lähedal, ent tundub ometi nii kaugel. Just selles võimaluses lülituda ühelt keskkonnalt teisele peitubki linnapargi võlu.

Güelli Park, Barcelona, Hispaania. Antoni Gaudi kujundatud ja algul Barcelona rikkurite eksklusiivseks elurajooniks planeeritud ala kukkus kinnisvaraärina läbi. Linn ostis arenduse ära ja avas selle rahvale. Draakoni trepi juures asuvad mosaiikskulptuurid, sealhulgas pargi mitteametlikuks maskotiks saanud värviline salamander. Sammaste kohal asuvalt suurelt väljakult avaneb imeline vaade linnale ja Vahemerele.  Foto: Simon Roberts

Olen Cuyahoga Valley rahvuspargi kaugemas nurgas. Rahvuspark on kui kriipsjas tindiplekk Clevelandi ja Akroni paisuva linnavõrgustiku vahel. Pargi süda on vastupidav Cuyahoga jõgi, millest sai keskkonnahävingu sünonüüm, kui naftaga määrdunud risu vee peal põlema süttis. Park sündis viis aastat pärast põlengut, 1974. aastal, eksisteerides algul küll peamiselt üksnes nimeliselt, kuid laienedes siis maatükk maatüki haaval üle kompaktse oru.

Ilu on siin mitmekesine ja esineb kildudena. Puude vahele on peidetud liivakivist kaljud. Kunagisest autoremonditöökojast on vanasse kanalisse ehitatud kopratammi tõttu saanud soo. Vana staadioni koha peal, korvpallimeeskonna Cleveland Cavaliersi kunagise koduväljaku asemel, laiub nüüd avar väli, mis on ideaalne koht kullide vaatlemiseks. Tehis- ja looduslik maailm eksisteerivad teineteise kõrval, kihiti, ja konkureerivad mööda vana kanali pukseerimisrada liikuvate ratturite, matkajate ja tervisejooksjate tähelepanu pärast.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Cheonggyecheon lookleb läbi Souli Lõuna-Koreas. Kunagine linna eluliin oli aastaid kinni kaetud. Nüüd on see koht, mis väärtustab kogukonda ja vee rahustavat mõju.  Foto: Simon Roberts

See on tänapäeva linnapark. Erinevalt varasemate ajastute täpselt kavandatud ja kujundatud avalikust ruumist esindavad sellised pargid linnadelt tagasivõidetud hüljatud alasid: juhuslikud metsasalud, mahajäetud sõjaväebaasid ja lennujaamad, tormivee kogumise süsteemid, raudteeliinid ja sillad. Kohad, kus erinevad maatükid asetsevad üksteise kõrval kui lapiteki tükid või paela otsa lükitud helmed.

Selline eksperimenteerimine toimub kõikjal maailmas. Raudteeparkidest, mida sageli luuakse inspireerituna New Yorgi High Line’i edust, on saanud Sydney, Helsingi ja muude linnade peibutuspunktid. Singapuris ehitatakse Changi lennujaama tehisvihmametsa. México serva kavandatakse Texcoco järve riismetele suurt parki.

Sherbourne Common, Toronto, Ontario. Pulmaseltskond poseerib fotograafidele tsingiga kaetud paviljoni ees. Park pakub rohelust Ontario järve äärsel tihedalt täisehitatud alal. Samuti on seal liuväli, mida saab kasutada ka välibasseinina. Paviljoni keldris töötleb ultraviolettsüsteem sademevett ja suunab selle omapäraste skulptuuride vahelt järve. Pargi kujundus on pälvinud kiitust puhta ilme eest – samuti kriitikat näilise steriilsuse pärast.  Foto: Simon Roberts

Innovatsiooni mastaapsus ja inimeste kirglikkus selliste alade rajamisel on lummav. Linnaparke lähemalt uurides sai selgeks, et need ei ole asendusaine ülisuurtele ja sageli kaugetele rahvusparkidele, millega kaitstakse majesteetlikke metsi, mägesid ja kanjoneid.

Nende eesmärk on teine, ja tõele au andes vajame me mõlemat.

Täispikkuses loo leiate National Geographic Eesti augustinumbrist.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706