Erkki Peetsalu: Üks tont

„Üks tont käib ringi mööda Euroopat – kommunismitont,“ kirjutasid Marx ja Engels oma kuulsas manifestis ligi poolteist sajandit tagasi. Mõni aeg hiljem kirjutas Astrid Lindgren, et ka Vaasalinna kohal olla nähtud tonti. Täna ei räägi me sellest ega tollest tondist.

Üks sõjatont käib ringi, ja mitte ainult Euroopas. Meie siin Eestis elame juba viimased 25 aastat vabade inimestena vabal maal, aga nüüd muretseme jälle sõjalise konflikti ohu pärast Balti riikides. Meie ümber käib infosõda. Me arutleme Venemaa ja NATO vastasseisu teravnemise üle ning saame teabeameti ohuhinnangust teada, et oleme endiselt peenraha suures geopoliitilises sõjamängus. Kogu selles militaarses mõtteviisis on midagi täiesti iganenut ja äraspidist, aga me ei märkagi, kuidas sõjaohust rääkimine on saanud normaalsuseks. Peame tavaliseks, et kusagil maailmas käib usu, võimu ja rikkuse nimel lakkamatu tapmine.

Selles ajakirjanumbris ilmuv lugu „Lahing Virunga pärast“ kirjeldab verist arveteõiendamist hambuni relvastatud rühmituste vahel Kesk-Aafrikas. Selle loo fookus on aga mujal: maailma ohtlikumat rahvusparki varjutava hirmu ja lootusetuse ületamisel. Eestist rohkem kui 50 korda suurema Kongo Demokraatliku Vabariigi südames laiuva Virunga rikkuste kaitsmise eest seisab rahvuspargi direktor, kellel abiks pargivahid. Pühendunud meeskond püüab püssitorude all elavale meeleheitel rahvale pakkuda taastuvenergiavõimaluste loomisega elektrit, tagades inimestele majandusliku kindluse ning rahvuspargi floorale ja faunale puutumatuse. Hullumeelne missioon on võitmas poolehoidu.

Hirmul on suured silmad, kuni sellele astub vastu üks, kes ületab endas hirmu. Talle järgneb teine, siis kolmas. Sisemine rahu ja sügav enesekindlus võivad olla täiesti relvitukstegevad, nagu vahel ka sinisilmsus. Mis oleks, kui kõik teadvel inimesed üle ilma otsustaksid ületada endas hirmu. Mis oleks, kui tõmbaksime sellelt globaalselt vägivallatondilt lina pealt. Ehk peitubki iga tondirüü all lihtsalt üks tähelepanu ihkav Karlsson, kes tahtis natuke proua Majasokku tirriteerida…

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.
Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Miks me peame tavaliseks, et kusagil maailmas käib usu, võimu ja rikkuse nimel lakkamatu tapmine.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706