Erkki Peetsalu: Kellele lüüakse hingekella

24. mai 2016, 22:08

Sel kevadel otsustas hea hulk vanemaid veel enne õppeaasta lõppu oma lapsed protesti märgiks ühest väikesest maakoolist koju jätta. Kõlas nagu sõjahüüd, aga oli tegelikult appikarje Karula kuplite vahelt, et koolis on asjad sandis seisus ja vallas ka, ent vanemate häält ei võeta kuulda.

Karula hädakutsung ei ole ainus. Üle Eesti kostab emade-isade murehüüdu hariduspõllul toimuva kohta juba aastaid, kuid aktiivsust karistatakse. Debatt erahariduse rahastamise teemadel muutus enne kevade saabumist lausa nii kalgiks ja kõledaks, et tekitas paljudel vanematel ja arvamusliidritel vastikustunde avalikult haridusest üldse rääkida.

Kui seni puudutas meediasõda eraharidust, siis Karula juhtum tõi välja ka tavakoolide lapsevanemate mured. Lüllemäe põhikooli juhtkonna ja omavalitsuse poolt nurka surutud vanemate petitsioon tabas valusalt naelapea pihta. Põhiseadusega on küll antud vanematele laste hariduse valikul otsustav sõna, kuid see ei võimalda neil oma laste koole arendada. Kui kooli pidaja ei soovi vanemate arvamust kooli arendamise osas kuulda, jääb kõik vanaviisi. Nagu igal kevadel, kõlab tänavugi üle Eesti viimane koolikell mitte üksnes koolilõpetajatele, vaid ka mitmele koolile.

Miks ma sellest kirjutan? Toimetasin Manu rahvuspargi lugu sellesse numbrisse ja jäin mõtlema Peruu keskkonnaministeeriumi, piirkonna kuberneri, kohalike juhtide ja põlishõimude dilemmale,
kas ehitada tee Manu rahvusparki või mitte. Kulda ja karda ehk paremat kaubavahetust lootes ei märka otsustajad, kuidas pealtnäha hea asja nimel kirjutatakse alla põliste hõimude surmaotsusele, rääkimata rahvuspargi pöördumatust kahjustamisest.

Meie siin Eestis ei mõtle iga päev, kuidas linnastuva rahvakilluna kestma jääda. Kui aga maakoolid ning meie oma lapsed taanduvad haridus- ja haldusreformi käigus kuluridadeks Exceli tabelis, tasub meilgi korraks aeg maha võtta ja järele mõelda. Kas me tegelikult ikka saame aru, kellele lüüakse
hingekella?

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad:

Telli ajakiri

Telli National Geographic
National Geographic Eesti pakub harivat lugemist kogu perele.
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.
Ajakirjal on 87 000 lugejat.
Hind: e-arve püsimaksega 6,49 €, aastaks 75 €
Telli Ajakiri