Erkki Peetsalu: Kellele lüüakse hingekella

Sel kevadel otsustas hea hulk vanemaid veel enne õppeaasta lõppu oma lapsed protesti märgiks ühest väikesest maakoolist koju jätta. Kõlas nagu sõjahüüd, aga oli tegelikult appikarje Karula kuplite vahelt, et koolis on asjad sandis seisus ja vallas ka, ent vanemate häält ei võeta kuulda.

Karula hädakutsung ei ole ainus. Üle Eesti kostab emade-isade murehüüdu hariduspõllul toimuva kohta juba aastaid, kuid aktiivsust karistatakse. Debatt erahariduse rahastamise teemadel muutus enne kevade saabumist lausa nii kalgiks ja kõledaks, et tekitas paljudel vanematel ja arvamusliidritel vastikustunde avalikult haridusest üldse rääkida.

Kui seni puudutas meediasõda eraharidust, siis Karula juhtum tõi välja ka tavakoolide lapsevanemate mured. Lüllemäe põhikooli juhtkonna ja omavalitsuse poolt nurka surutud vanemate petitsioon tabas valusalt naelapea pihta. Põhiseadusega on küll antud vanematele laste hariduse valikul otsustav sõna, kuid see ei võimalda neil oma laste koole arendada. Kui kooli pidaja ei soovi vanemate arvamust kooli arendamise osas kuulda, jääb kõik vanaviisi. Nagu igal kevadel, kõlab tänavugi üle Eesti viimane koolikell mitte üksnes koolilõpetajatele, vaid ka mitmele koolile.

Miks ma sellest kirjutan? Toimetasin Manu rahvuspargi lugu sellesse numbrisse ja jäin mõtlema Peruu keskkonnaministeeriumi, piirkonna kuberneri, kohalike juhtide ja põlishõimude dilemmale,

kas ehitada tee Manu rahvusparki või mitte. Kulda ja karda ehk paremat kaubavahetust lootes ei märka otsustajad, kuidas pealtnäha hea asja nimel kirjutatakse alla põliste hõimude surmaotsusele, rääkimata rahvuspargi pöördumatust kahjustamisest.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Meie siin Eestis ei mõtle iga päev, kuidas linnastuva rahvakilluna kestma jääda. Kui aga maakoolid ning meie oma lapsed taanduvad haridus- ja haldusreformi käigus kuluridadeks Exceli tabelis, tasub meilgi korraks aeg maha võtta ja järele mõelda. Kas me tegelikult ikka saame aru, kellele lüüakse

hingekella?

Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

Kui maakoolid ning meie oma lapsed taanduvad haridus- ja haldusreformi käigus kuluridadeks Exceli tabelis, tasub meilgi korraks aeg maha võtta ja järele mõelda.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706