Erkki Peetsalu: Vahetame käiku

Ajakirja tegemine on nagu sport. Kindlasti mitte tugitoolisport, kuigi kõrvalseisjatele võib vahel nii tunduda. Kevadel täpselt viis aastat tagasi alustasime treeningettevalmistusi, suvel harjutasime hoojooksu ning sügisel jõudis lugejateni esimene eestikeelne National Geographic.

Juba ligi viisaastaku ikka sama hea, nagu rahvusvahelise kvaliteetajakirjanduse lipulaevaks kujunenud ingliskeelne NG. Vahefiniš on läbitud. Aitäh Leedu raamatukirjastusele Alma Littera, kelle tütarfirma AlmaliEst seisis siiani hea NG Eesti väljaandmise eest.

Maikuust võtab eestikeelse ajakirja väljaandmise üle Eesti üks juhtivaid meediaettevõtteid AS Äripäev. Tellija jaoks jääb kõik endiseks – ajakiri jõuab postkasti ikka kuu vahetusel.

Mainumbris keskendume rahvusparkidele, sest NG pühendab tänavuse aasta USA rahvusparkide teenistuse 100. tegevusaastale. Rahvusparkide loomine ja hoidmine üle maailma on tänuväärne tegevus, ent seotud vastuoludega. Laveerimine erinevate huvide, muutuvate olude, keeruka rahastuse ja muude jõujoonte kokkupuutepunktis, unustamata ära missiooni – see nõuab meisterlikku oskust jääda truuks eelkõige iseendale.

National Geographic
National Geographicu põnevad erinumbrid
Ajakiri ilmub kuus korda aastas.

Täpselt nagu rahvusparkide radadel rännates, on ka ajakirjanduses. On ladusat lauskmaad, pingutavaid mäkketõuse, kauneid tippujõudmisi, ohtlikku langust. Igal teekonnal tekib ootamatuid hetki. Matkajad, jooksjad, väntajad ja teised pikamaa alade harrastajad teavad, et mingil hetkel jõuad surnud punkti. Kui üle saad, avanevad kusagilt sisemusest seninägematud jõuvarud: jalad justkui kannavad iseenesest, organismi peidetud energia laeb patareid uuesti, vahetad käiku, tekib uus minek.

Mulle on alati kestvusalad rohkem meeldinud kui sprint. 1888. aastast ilmuv National Geographic ongi pikamaa distants. Pole ime, et Geographicule leidub Eestis ja mujal nii palju kaasaelajaid – ajakirjas sügavamat käsitlust leidvad teemad võimaldavad vaadata päevauudistest kaugemale, puudutavad elu alustalasid.

Hoiame tähelepanu olulisel. Kevad on uute alguste aeg!

Erkki Peetsalu, National Geographic Eesti peatoimetaja

 Täpselt nagu rahvusparkide radadel rännates, on ka ajakirjanduses. On ladusat lauskmaad, pingutavaid mäkketõuse, kauneid tippujõudmisi, ohtlikku langust. 

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Erkki Peetsalu
Erkki PeetsaluPeatoimetajaTel: 501 8100
Margit Raias
Margit RaiasToimetaja-korrektorTel: 504 1108
Sven Puusepp
Sven PuuseppGraafiline disainerTel: 512 3163
Markus Savi
Markus SaviReklaamimüügi projektijuhtTel: 58 807 706